spot_img
25.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăCulturaManifestări dedicate zilei Naționale Brâncuși

  Manifestări dedicate zilei Naționale Brâncuși

  Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează, în perioada 16-18 februarie, trei manifestări culturale închinate zilei Naționale Brâncuși. Evenimentele omagiază împlinirea a 146 de ani de la nașterea sculptorului din Hobița și, deopotrivă, comemorează 65 de ani de la intrarea în eternitate a acestuia.
  „Prima expoziție este organizată în data de 16 februarie la Giardini di Zoe – Banpotoc – Simeria. Aici este vernisată începând cu ora 10.00, expoziția de sculptură în piatră de râu a lui Costel Păun, un vechi colaborator al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. La Giardini di Zoe instituția noastră are din luna iunie 2021 o expoziție sub egida lui Brâncuși. Costel Păun spunea că “de la Brâncuși a învățat piatra să cânte”. Formele pe care sculptorul le construiește amintesc în mare măsură de arta lui Constantin Brâncuși. Costel Păun este, în acest moment, singurul sculptor din România care lucrează, printr-o tehnică specială, în piatră de râu. Piatra de râu are o duritate ieșită din comun, așa că e foarte greu să sculptezi utilizând acest material“, a transmis Daniela Gapsea, purtător de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

  Expoziție la Turda

  Manifestările dedicate sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși” continuă în data de 17 februarie cu vernisarea unei expoziții la Galeria de Artă Valer Suciu din Turda începând cu ora 13.00. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj are alături ca organizatori la acest eveniment: Primăria, Casa de Cultură și Galeria de Artă Valer Suciu din Turda. Evenimentul include o expoziție de pictură, grafică, fotografie și icoană, lansarea cărților de poezie „Bună dimineața, Doamnă” și „Romanțe pentru mai târziu” de Ion Cepoi și a albumului ”Nemuritoare povești de pe cele 11 văi ale Gorjului” culese de Teodor Dădălău. Curatorii evenimentului sunt profesoara Ana Sevan, directorul Casei de Cultură din Turda, poetul Ion Cepoi și pictorul Cornel Vana.
  Cel de-al treilea eveniment dedicat omagierii sculptorului Constantin Brâncuși va avea loc in data de 18 februarie 2022 la Sala “Florin Isuf” a CJCPCT Gorj, începând cu ora 12.30. Expun aici: Traian Duță, Costel Păun, Cătălin Dragomir, Ilie Alexandru și Erich Perjovschi (Republica Moldova).
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: