În perioada 19–25.11.2018, inspectorii D.S.V.S.A. Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse supravegherii și controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor situate pe raza teritorială a județului Gorj (Baia de Fier, Berlești, Borăscu, Bumbești-Jiu, Cătunele, Câlnic, Cruşeţ, Dănciuleşti, Dăneşti, Hurezani, Licurici, Motru, Novaci, Peştişani, Schela, Scoarţa, Stăneşti, Târgu-Jiu, Turburea, Turceni, Turcineşti, Vladimir), pentru a verifica modul de asigurare a conformității cu cerințele legislației în vigoare în domeniile alimentar și al sănătății și bunăstării animalelor.
Controalele efectuate au avut ca obiective principale:
– verificarea condițiilor de igienă în baza Planului cifric al Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare 2018 și a tematicilor propuse de A.N.S.V.S.A. privind prevenirea toxiinfecțiilor alimentare – 104 inspecții;
– înregistrarea a 7 unități nou-înființate cu activitate în domeniul alimentar, precum şi a unui mijloc de transport pentru produse alimentare;
– prelevarea a 32 de probe din alimente, apă tehnologică şi ambalaje, pentru determinarea parametrilor microbiologici în produse alimentare (NTG, stafilococi coagulazo-pozitivi, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Enterobacteriaceae, enterococi, streptococi fecali, bacterii coliforme, drojdii şi mucegaiuri);
– prelevarea a 2 probe de produs (salamuri) pentru determinări fizico-chimice (fosfatază alcalină, nitriţi şi/sau monoglutamat de sodiu);
– prelevarea a 2 probe de produs (produse patiserie, respectiv ciuperci conservate) pentru determinări de alergeni şi aditivi;
– 12 controale efectuate în unități de alimentație publică ce îşi desfăşoară activitatea în incinta stațiilor de carburanți (benzinării);
– controlul fizic, documentar și de identitate al unor ciuperci origine Turcia, pentru 2 importuri derulate prin Biroul Vamal Gorj;
– avizarea mișcărilor inter-județene de animale;
– controale comune cu echipe ale I.P.J. Gorj în trafic, asupra mijloacelor auto de transport al porcinelor vii și produselor alimentare din carne de porc, privind implementarea cerințelor de combatere a pestei porcine africane;
– verificarea restricțiilor impuse circulației animalelor;
– emiterea și distribuirea către proprietari a unui număr de 171 pașapoarte bovine;
– eliberarea unui număr de 24 extrase din Registrul Național al Exploatațiilor;
– verificarea prin suporacontrol a deconturilor de identificare aferente lunii octombrie, la C.S.V.A. Berleşti, C.S.V.A. Borăscu, C.S.V.A. Dănciuleşti, C.S.V.A. Hurezani, C.S.V.A. Turburea, C.S.V.A. Turceni, C.S.V.A. Vladimir;
– verificarea şi confirmarea unui număr de 24 fişe SMR, întocmite de către inspectorii sanitar-veterinari în urma controalelor efectuate în exploataţiile comerciale de tip A de pe raza C.S.V.A. Baia de Fier, C.S.V.A. Cruşeţ, C.S.V.A. Hurezani, C.S.V.A. Licurici.
În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 4 avertismente (la 2 carmangerii, o măcelărie şi un fast-food din Târgu-Jiu) şi au fost acordate termene de remediere, pentru următoarele aspecte: pereți cu zone de exfoliere; lipsa sistemului de protecție la corpurile de iluminat; documentația HACCP incompletă; înregistrări de temperatură efectuate intermitent; nerespectarea programului de autocontrol.