spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateAcademicianul Lucian Albu va primi distincția de „Doctor Honoris Causa“, din partea...

    Academicianul Lucian Albu va primi distincția de „Doctor Honoris Causa“, din partea Universității „Constantin Brâncuși“

    Academicianul Lucian Albu va primi joi, 24 octombrie, titlul de „Doctor Honoris Causa“, din partea Universității „Constantin Brâncuși“

    Lucian Albu s-a născut la 7 august 1951 la București, în familia fostului deținut politic, Gheorghe Albu, condamnat în procesul lui Iuliu Maniu și întemnițat la închisorile comuniste Văcărești, Pitești, Aiud.

    A absolvit Liceul „Dimitrie Bolintineanu“ din București. În perioada 1972-1977 a urmat cursurile universitare ale Facultății de Cibernetică Economică și Statistică din cadrul Academiei de Studii Economice din București. În 1991 a obținut titlul de doctor cu teza Raportul Industrie-Agricultură și Dezvoltarea Economică, susținută la Institutul Național de Cercetări Economice din cadrul Academiei Române.

    „După efectuarea stagiului ca economist și șef al Oficiului de Calcul la o întreprindere industrială, devine cercetător științific în anul 1981.

    Cariera didactică a debutat în 1987, ca lector al Academiei de Studii Economice din București, continuată ca profesor (Macroeconomie, Econometrie, Finanțe, Cibernetică economică, Modelare și Prognoză) la aceeași universitate (1998), cât și la Universitatea Ecologică din București (2005) și la Universitatea Hyperion din București (2009).

    Ca urmare a restricțiilor impuse de regimul comunist, cariera de cercetare a luat amploare abia după 1989, prin proiectele finanțate, în urma competiției, de Uniunea Europeană și de alte organisme internaționale (Banca Mondială, ONU, USAID, Fondul Belgian pentru Cercetare Științifică, Fondul Flamand pentru Cercetare, British Academy, CINADCO, GDN), precum și în cadrul schimburilor externe ale Academiei Române. A beneficiat de două stagii de cercetare de lungă durată, câștigate prin proiecte ale UE, la Universitatea Sorbona, CEPREMAP, 1995 (Felow Researcher), și, respectiv, la Universitatea din Leicester, CEES, 1997-1998 (Honorary Visiting Professor). În cadrul acestor stagii a colaborat cu prestigioși profesori și cercetători din Europa (inclusiv cu laureați ai premiului Nobel pentru economie), participând la peste 100 conferințe internaționale (inclusiv ca invitat special) și la peste 80 burse, granturi și stagii de cercetare, din care 30 în cadrul schimburilor interacademice. Evenimentele și stagiile au fost derulate la institute și universități prestigioase din străinătate, majoritatea din UE, China, Elveția, Islanda, Israel, Rusia, SUA, Taiwan și Turcia.

    Din 2001 este coordonator de doctorat la Școala de Studii Avansate a Academiei Române (SCOSAAR). În sistemul de cercetare al Academiei Române a deținut funcțiile de șef sector al departamentului Corelații macroeconomice de la Institutul de Cercetare a Relațiilor Interramuri și al Structurilor Industriale din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice (1990-1993). În perioada 1993-1995 a fost secretar științific al Institutului Național de Cercetări Economice. Coordonator al Programului fundamental al Academiei Române „Teorii şi modele avansate de analiză şi prognoză economică“ și președinte al Comisiei de Cibernetică Socio-Economică a Academiei Române, în perioada 2003-2010.

    În anul 2000 a fost numit Ministrul Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Mugur Isărescu, iar în perioada 2009-2015 a fost reprezentantul României în „Network of experts in the field of gender equality“, EC – DG Justice. Între 2010-2019 a fost membru al primului Consiliu Fiscal din România“, se arată pe site-ul Academiei Române.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_imgspot_img

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!