spot_img
17.6 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăActualitate”Reciclăm în România” a ajuns și la Gorj. Motivele pentru care nu...

  ”Reciclăm în România” a ajuns și la Gorj. Motivele pentru care nu colectăm deșeuri selectiv!!

  Proiectul ”Reciclăm în România” a ajuns și la Gorj. Ultimii pe hartă la promovarea acestei campanii, un secretar de stat din Ministerul Mediului a venit la Târgu Jiu să explice ceea ce știam deja, că infrastructura pentru colectare selectivă nu este bine pusă la punct. De altfel, acesta este motivul pentru care suntem arătați cu degetul de întreaga Europă, ca și țară, pentru procentul mic de deșeuri colectate pe categorii.

  „Reciclăm în România” este o amplă campanie de informare și educare, derulată de Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, la nivel național, care își propune să responsabilizeze populația cu privire la gestionarea și colectarea separată a deșeurilor. Autoritățile susțin că obiectivul principal este acela de a oferi generațiilor următoare un model de bună purtare și responsabilitate cu privire la ziua de mâine. La Gorj, sarcina de a promova programul i-a revenit secretarului de stat Ionuț Sorin Banciu.

  “Avem o cotă de reciclare a deșeurilor municipale de 14%, iar ținta pentru 2020 era de 50%. Europa își propune ca procentele de depozitare a deșeurilor să scadă la 10%, iar procentele de reciclare să crească la 90%. Noi suntem exact în situația opusă. În acest domeniu sunt probleme în toate zonele țării și ne aflăm la coada unui clasament rușinos, iar Ministerul Mediului este preocupat să rezolve aceste probleme atât prin politici, cât și prin linii de finanțare. Vrem să vedem dacă românii sunt dispuși să facă colectare selectivă, care sunt piedicile pe care ei le văd. Personal, consider că e campanie reușită. Vrem să avem mai puține gropi de gunoi, mai puține deșeuri aruncate pe spațiul public. Discutăm de un sistem de garanție-returnare, care va prelua de pe piața o mare parte de ambalaje. În acest context, discutăm cu autoritățile locale, cu companii implicate în procesul de management al deșeurilor. Și vrem să ajungem la o poveste de succes pe viitor, ne propunem să reciclăm mai mult. Avem nevoie de un mediu curat și această tranziție verde este și un model de bussines”, susține secretarul de stat din Ministerul mediului, Ionuț Sorin Banciu.

  Nu se poate!!

  Motivele pentru care nici la Gorj, și nici în alte județe, nu se reciclează selectiv sunt bine știute la București. Nu există infrastructură, chiar dacă cetățenii au deschidere spre a colecta selectiv.

  „Infrastructura este una dintre problemele majore, acesta este motivul pentru care în PNRR avem peste un miliard de euro destinate acestor proiecte. Există finanțare pentru centre de aport voluntar, niște platforme care pot fi colectate. Sunt investiții pe care le facem prin PNRR”, a mai transmis secretarul de stat din Ministerul Mediului.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: