spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăEconomicDemersuri pentru închiderea depozitului de cenușă al unei termocentrale din CEO

  Demersuri pentru închiderea depozitului de cenușă al unei termocentrale din CEO

  Complexul Energetic Oltenia a luat decizia de a închide depozitul de cenușă al uneia din cele mai importante termocentrale. Aceasta este Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. A fost aprobat bugetul pentru achiziția serviciilor de întocmire a docmentației tehnice necesare pentru închidere și monitorizare post-închidere la depozitul de zgură și cenușă Gârla. Documentația va trebui să prevadă inclusiv extinderea la cota finală.

  În urma lucrărilor, depozitul va trebui să fie pregătit să primească ultimele cantități de zgură și cenușă de la Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Unitatea are acum disponibile trei grupuri energetice. De la 1 ianuarie 2026 va mai rămâne cu două grupuri energetice. Acestea vor intra însă în rezervă tehnică. Vor funcționa numai la solicitarea Ministerului Energiei, în funcție de solicitările venite din partea Transelectrica. Ulterior, grupurile energetice se vor închide până la finalul anului 2030, conform Legii decarbonizării. Așadar, la Termocentrala de la Rovinari se va produce din ce în ce mai puțină energie electrică. Prin urmare, vor scădea cantitățile de zgură și cenușă care vor rezulta în urma arderii lignitului în cazanele grupurilor energetice.

  Este de amintit că la Termocentrala de la Rovinari se lucreză în continuare la modernizarea grupului energetic numărul 5. Acesta ar trebui să fie disponibil până la finalul acestui an. Deși va avea durata de existență prelungită cu peste 15 ani, va fi închis până în 2030, conform legislației aprobate de autorități.

  Termocentrala de la Rovinari este una din cele mai eficiente din România. Aici se produce energia pe cărbune cea mai ieftină, având în vedere că este exclus din costul de producție transportul cărbunelui. Lignitul ajunge la grupurile energetice direct de pe benzile transportoare din carierele miniere.

  Complexul Energetic Oltenia are în implementare un Plan de eficientizare care propune renunțarea treptată la energia pe bază de cărbune și construirea de parcuri fotovoltaice și centrale pe gaze naturale. Un grup pe gaze naturale ar trebui să fie construit la Termocentrala de la Turceni și altul la Termocentrala Ișalnița. Prin urmare, pentru Sucursala Electrocentrale de la Rovinari nu este prevăzută vreo investiție care să asigure continuitatea în ceea ce privește producția de energie electrică.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: