spot_img
21.3 C
Târgu Jiu
marți, iunie 25, 2024
Altele
  AcasăExterneUE acordă sprijin Ucrainei din veniturile rusești: Un pas spre securitatea europeană

  UE acordă sprijin Ucrainei din veniturile rusești: Un pas spre securitatea europeană

  Uniunea Europeană(UE) a dat un acord „de principiu” pentru folosirea veniturilor provenite din active rusești blocate, pentru a sprijini armata Ucrainei. Suma estimată este de 2,5 până la 3 miliarde de euro pe an. Acești bani vor fi investiți în consolidarea capacităților militare ale Ucrainei, într-o mișcare menită să ofere sprijin în fața invaziei rusești.

  După o reuniune a ambasadorilor statelor membre, președinția semestrială belgiană a UE a anunțat că banii vor fi folosiți pentru „susținerea restabilirii și apărării militare a Ucrainei”. Această decizie vine după dezbateri aprige privind modul de utilizare a activelor blocate ale Rusiei în UE, în contextul invaziei Ucrainei.

  Propunerea Comisiei Europene de a confisca veniturile din aceste active a fost salutată ca un pas important în susținerea securității regionale. Președinta CE, Ursula von der Leyen, a subliniat că acești bani vor face Ucraina și întreaga Europă mai sigure.

  În conformitate cu planul adoptat, 90% din veniturile confiscate vor merge către Facilitatea Păcii (FEP), pentru achiziționarea de armament necesară pentru a contracara agresiunea rusă. Restul de 10% va fi direcționat către bugetul UE pentru consolidarea capacităților industriale de apărare a Ucrainei.

  Cu toate acestea, există temeri printre unele state membre ale UE cu privire la consecințele unei astfel de confiscări, inclusiv posibilele repercusiuni financiare și juridice. Rusia a avertizat anterior că va acționa în instanță UE dacă aceste fonduri sunt folosite în favoarea Ucrainei, calificând acest lucru drept un „furt”.

  În total, UE și statele membre G7 au blocat aproximativ 300 de miliarde de euro în active rusești, inclusiv ale Băncii Centrale a Rusiei și ale unor oligarhi cu legături politice. Această decizie reflectă angajamentul UE de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse și de a promova stabilitatea în regiune.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!