spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
luni, octombrie 2, 2023
Altele
  AcasăNews AlertPregătiri pentru evenimentul aviatic de la Stănești

  Pregătiri pentru evenimentul aviatic de la Stănești

  Fostul aerodrom de la Stănești este pregătit să revină pe harta aviației din România. Zeci de aparate de zbor militare și civile vor survola sau ateriza/decola sâmbătă, 28 august pe fostul aerodrom de la Stănești, pentru spectacolul aeronautic programat în această zi.

  Un avion BN-2, pilotat de Vincențiu Cosniceru, directorul de zbor al INCAS – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Elie Carafoli”, a aterizat la Stănești marți, 24 august, pentru a verifica starea pistei.
  Acesta a fost întâmpinat de Iulian Popescu, reprezentantul principalului organizator al evenimentului aeronautic din data de 28 august, și alți membri ai echipei de organizare. Pe 28 august, aeronavele BN-2 ale INCAS vor efectua, simbolic, primele curse București – Târgu Jiu, la bordul aparatelor de zbor fiind și pasageri.

  Vincențiu Cosniceru este un pilot experimentat, cu peste 6.500 de ore de zbor, iar concluzia sa a fost că pe pista de la Stănești se poate ateriza în siguranță: ”Pista se prezintă bine, se poate ateriza în siguranță, nu pot identifica acum un pericol deosebit, altul decât cel pe care-l avem întotdeauna când zburăm”.
  Totodată, directorul de zbor de la INCAS și-a exprimat bucuria de a fi printre cei care revin pe aerodrom după aproape 70 de ani: ”După 70 de ani, ne întoarcem pe harta aviației cu această zonă. Sâmbătă, împreună cu Armata României și Aeroclubul României, vom reveni la Stănești”.
  Acesta a menționat și beneficiile unui aerodrom în județul Gorj, și în țară în general. ”Aerodromul poate aduce turiști, poată să aducă oameni de afaceri, firme care au nevoie de o conexiune rapidă. Dezvoltarea locală nu este în sine aerodromul, ci tot ce se poate întâmpla lângă aerodrom: turism, hoteluri, restaurante, diverse firme, etc. Îmi doresc să avem o pistă de asfalt, balizaj de noapte, astfel încât aerodromul să aibă capabilitate de funcționare permanentă”.

  Programul activităților evenimentului denumit Gorj Aero Show începe la ora 10 și cuprinde survol cu MiG-21 LanceR, precum și alte elicoptere militare, aparate de zbor civile, expoziții statice de elicoptere, expoziții tematice de fotografie ori componente ale aeronavelor, dar și zbor cu avionul sau balonul cu aer cald, precum și un concert susținut de The Motans și EMAA. Va evolua pe scenă și trupa de tineri din Târgu Jiu, NOVUS. Atmosfera pe durata întregii zile este întreținută de Alin Prandea & Mara Konci

  Evenimentul este dedicat aviatorului Vasile Craiu, cel mai bun pilot de vânătoare din Primul Război Mondial, dar are și rolul de a atrage atenția asupra oportunității unui aerodrom în județul Gorj.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: