spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicSindicaliștii se tem de reducerea drastică a numărului de salariați de la...

    Sindicaliștii se tem de reducerea drastică a numărului de salariați de la CEO

    Unii sindicaliști din Complexul Energetic Oltenia (CEO) se tem de accelerarea procesului de restructurare a companiei energetice. Asta în contextul în care unele dintre țintele din Planul de restructurare și decarbonare nu au fost atinse.

    Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia” din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, face recurs la trecut și spune că planul guvernanților legat de Complexul Energetic Oltenia a fost stabilit de mult timp. Inclusiv politica de reducere masivă a numărului de angajați a fost decisă de acum 2 ani, din mandatul premierului Florin Cîțu, spune acesta.

    Până la finalul anului 2025 vor trebui să fie reduse 6.484 de posturi de la nivelul sectorului minier și energetic din Complexul Energetic Oltenia. Astfel, de la 1 ianuarie 2026, compania energetică va mai rămâne cu 4.500 de salariați. „Pentru cei care spun în aceste zile că n-au știut despre planul de închidere al grupurilor energetice pe cărbune și despre disponibilizările locurilor de muncă din C.E. Oltenia, acest lucru a rezultat din declarațiile fostului prim-ministru Florin Câțu, din urmă cu doi ani, dar din păcate marea majoritate a colegilor nu m-au crezut atunci!”, conform unei postări a liderului de sindicat Manu Tomescu, din cadrul Sindicatului „Energia” Rovinari. Sindicatele speră ca reducerea numărului de salariați de la nivelul Complexului Energetric Oltenia să se producă fără efecte în plan social. Este vorba de disponibilizări colective sau șomaj.

    Ar fi la îndemâna administrației companiei energetice reducerea numărului de posturi prin două modalități care ar exclude concedieri colective. Este vorba de pensionarea oamenilor în baza Legii 197 din 2021, sau încetarea la un moment dat a contractelor încheiate pe perioadă determinată. Numai pentru anul 2023, s-ar putea încadra la ieșirea din sistem prin pensionare circa 2.000 de angajați ai companiei energetice și 1.600 – 1.800 de muncitori, încadrați pe perioadă determinată. Așadar, ținetele s-ar putea atinge, fără concedieri colective din cadrul personalului angajat pe perioadă nedeterminată. Însă, din punct de vedere social este o problemă, pentru că persoanele ce au acum contracte pe perioadă determinată, dacă nu le vor fi prelungite contractele, vor fi nevoite să își caute de lucru în altă parte, în județ sau chiar să plece în alte județe din țară sau să își caute un loc de muncă în afara țării.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: