spot_img
14.6 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMaxilar al unui animal preistoric, în colecția Muzeului Județean de Istorie. A...

    Maxilar al unui animal preistoric, în colecția Muzeului Județean de Istorie. A trăit acum câteva milioane de ani pe teritoriul Gorjului

    Muzeul Județean de Istorie Gorj și-a îmbogățit colecția cu o piesă extrem de valoroasă. Este vorba de un fragment de maxilar de mastodont, care a fost restaurat de specialiștii de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca.

    Maxilarul urmează să fie expus publicului vizitator, mai ales că are o vechime de câteva milioane de ani. „S-a păstrat foarte bine. Este o piesă superbă. Aproape că-i invidiez pe cei de la Muzeul Judeţean Gorj, pentru că au această șansă. Se mai găsesc astfel de piese în România, dar nu întotdeauna atât de frumoase“, a precizat profesor univ. dr. Vlad Codrea, de la Departamentul de Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care s-a ocupat de restaurarea piesei.

    Găsit când se săpa o fântână 

    Fragmentul de maxilar de mastodont a fost găsit de către un localnic din Gorj în timp ce săpa o fântână. Acesta l-a scos la vânzare, moment în care a intervenit Poliția.

    „A fost găsit de localnici, care l-au postat pe Facebook pentru a-l vinde. S-a întâmplat în urmă cu doi ani. Erau vândute sub denumirea de piese arheologice autentice. A intervenit Poliţia de Patrimoniu, care le-a confiscat. Un localnic îşi săpa fântâna şi a găsit piesa respectivă“, a mai precizat Vlad Codrea.

    Mastodontul a fost un animal preistoric care a trăit în Terţiar, perioadă geologică cuprinsă în urmă cu 65 de milioane de ani şi a durat până acum 2,5 milioane de ani. Mastodontul era asemănător cu elefantul, dar mult mai mare.

    Craniu de gazelă mare, restaurat

    Profesorul de la universitatea din Cluj Napoca a reuşit să recupereze şi un craniu de gazelă mare, tot un animal preistoric, care a fost descoperit în anii ’80, în localitatea gorjeană Colţeşti.

    „S-a săpat o sondă pentru ţiţei la Colţeşti şi era nevoie de un batal în care să se adune fluidul uzat, care a fost săpat cu un buldozer. Astăzi nu mai este această procedură. Când au săpat au ieşit oase din pământ. Au fost adunate. O parte din ele au ajuns la Muzeul din Craiova şi altele la Târgu Jiu. Avem cranii, piese post craniene, antilopă, un cal destul de robust, piese de rinocer. Toate acestea au fost găsite la Colţeşti. Descoperirea a fost făcută în anii ’80, dar rămăseseră nepreparate şi am îndepărtat rocă aderentă pe oase, le-am consolidat pe unde a fost necesar, adică tratare cu polimeri profesionali, care le dă o anumită consistență, iar alterarea nu va mai fi atât de agresivă. Poți fi expuse fără probleme şi generaţii întregi de vizitatori se pot bucura de acestea“, a mai precizat prof. univ. dr. Vlad Codrea.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: