spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
marți, octombrie 22, 2024
Altele
    AcasăSocialProbă la recensământ

    Probă la recensământ

    După două zile de recensământ în judeţul Gorj, recenzorii nu au raportat probleme deosebite în teren, în ciuda reticenţei întâmpinate la unii dintre locuitori. Unul dintre motivele care îi fac rezervaţi pe gorjeni, este numărul prea mare de întrebări sau prezentarea CNP-ului, fără ca aceştia să ia în calcul caracterul confidenţial al datelor. Conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică(DJS) Gorj spune că dificultăţi apar în sectoarele în care există multe persoane plecate în străinătate sau nu se află la domiciliu. Vestea încurajatoare vine din faptul că în doar două zile de program, recenzorii au înregistrat 178 de locuinţe.

    Recensământul populaţiei şi al locuinţelor beneficiază pentru prima dată de o perioada de probă. Derularea lui pregăteşte recensământul populaţiei şi al locuinţelor, din toamnă, programat în perioada 22-31 octombrie 2011. Până pe 16 mai, şapte recenzori gorjeni vor face verificări în teren, nu doar în Târgu-Jiu, ci şi în judeţ, având selectate pentru activitate şapte sectoare. Acestea servesc drept eşantion de lucru pentru a putea fi trase concluziile în vederea îmbunătăţirii recensământului din octombrie, mai ales că din teren vor fi strânse eventuale sugestii şi observaţii. Conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj a precizat că „pentru municipiul Târgu-Jiu au fost selectate trei sectoare, printre care Calea Bucureşti şi zona Pieţei mici iar în judeţ recenzorii vor avea în vedere alte patru sectoare, în localităţile Tismana (Mănăstirea Tismana) Scoarţa (sat Scoarţa), Băleşti(sat Corneşti, sat Ceauru)”, a precizat directorul executiv adjunct al DJS, Vasile Păunescu.

    Peste 150 de locuinţe recenzate în două zile

    Pe parcursul a două zile, 7 şi 8 mai, au fost înregistrate 178 de locuinţe, din care 169 sunt ocupate, iar nouă, neocupate. Numărul gospodăriilor aferente, constatat de recenzori este 154, compuse din 498 de persoane. Apar totuşi unele probleme, potrivit directorului adjunct DJS Gorj. „Dificultăţile apar în sectoarele în care recenzorii se confruntă cu un număr mare de persoane plecate în străinătate sau care nu locuiesc la adresa de domiciliu, dar în astfel de situaţii, se întocmesc tabele speciale, care să ajute la strângerea corectă a datelor. De altfel, pe parcursul unei zile, recenzorii revin la adrese”, a adăugat directorul Păunescu. Singurul document solicitat respondenţilor va fi cartea de identitate, alte acte putând fi consultate doar cu acordul persoanei în cauza. Mai mult, Direcţia Judeţeană de Statistică Gorj asigură cetăţenii de menţinerea confidenţialităţii datelor declarate şi înscrise în formulare. Scopul recensământului pilot al populaţiei şi locuinţelor este testarea, la scară mică, a activităţilor de organizare, metodologie şi prelucrare a datelor. Se are în vedere şi verificarea mărimii normelor medii de lucru pe un recenzor, pentru ca în toamnă să se cunoască numărul necesar de recenzori şi coordonatori. Un aspect demn de reţinut, în derularea recensământului de probă este că la popularizarea lui contribuie afişele expuse la primării, fluturaşii distribuiţi la domiciliile persoanelor ce vor fi intervievate, dar şi vizitele preliminare ale recenzorilor. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002, iar cu actuala perioada de probă se aşteaptă eficientizarea activităţii de recenzare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!