spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
marți, octombrie 15, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesSfat de la singurul român care a zburat în cosmos „ nu...

    Sfat de la singurul român care a zburat în cosmos „ nu uitați să visați!”. Dumitru Prunariu de vorbă cu olimpicii gorjeni

    Singurul român și primul cosmonaut care a zburat în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu a fost prezent, ieri, la Târgu Jiu, la o discuție liberă cu elevii gorjeni. Celebrul român le-a povestit școlarilor experiența trăită îndemnându-i să nu uite niciodată să viseze pentru „zbura cât mai sus”.

    Vizita a fost pusă la cale de Inspectoratul Județean Școlar Gorj cu ajutorul autorităților locale și județene. Întâlnirea a avut loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu Jiu, unde, cei mai buni elevi gorjeni au putut sta de vorbă cu Dumitru Prunariu. Dincolo de curiozitatea celor mici, astronautul a recunoscut că astfel de experiențe îi sunt dragi pentru că în felul acesta redescoperă noile talente. „Îmi face plăcere să-i cunosc pe elevi, probabil că şi lor să mă cunoască pe mine, apoi împărtăşind din experienţa mea, probabil voi insufla un spirit de a zbura cât mai sus. Desigur, dacă unii vor dori să zboare la propriu, voi fi bucuros să o facă, dacă nu, cel puţin în orice alt domeniu profesional pe care îl vor aborda, să ajungă cât mai sus. Pentru a zbura, elevii trebuie în primul rând să viseze, să viseze frumos, să viseze să ajungă sus, fiecare în profesia lui. Desigur, nu pot să ajungă toţi cosmonauţi, dar oameni de ştiinţă pot să ajungă, să îmbrăţişeze diferite domenii care, în final, pot avea tangenţă cu cosmosul şi, chiar dacă nu vor avea tangenţă directă cu cosmosul, în momentul de faţă cam orice domeniu de activitate, cel puţin ştiinţific, tehnologic, o grămadă de servicii publice sunt asigurate prin intermediul activităţilor cosmice „, a precizat Dumitru Prunariu.

    Amintiri din Cosmos

    Deși au trecut 37 de ani de la momentul zborului în spaţiul cosmic, Dumitru Prunariu a afirmat că îl retrăieşte anual. „Îl retrăiesc anual, de regulă la fiecare cinci ani organizez câte o manifestare amplă legată de aniversarea zborului meu cosmic şi nu numai pentru că este zborul meu cosmic, este zborul cosmic al României, este activitatea unei ţări care, în continuare, merge rapid în sus pe această linie, România este membră plină a Agenţiei Spaţiale Europene, facem parte dintr-o comunitate de excepţie, suntem foarte buni în cercetare ştiinţifică, în aplicaţii în domeniul cosmic şi chiar în dezvoltare europeană. Am fost acceptaţi de către Agenţia Spaţială Europeană să participăm la dezvoltarea industrială a viitoarelor rachete europene. Emoţiile de-atunci, din momentul zborului, s-au estompat mult, dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu oameni pasionaţi, cu tineri pasionaţi, am emoţii pentru că le simt emoţiile lor”, a mai spus Prunariu.

    Pe când un alt Prunariu?

    Astronautul nu a venit singur la Târgu Jiu ci a adus cu el un gorjean veritabil, prorectorul Universității din Vest, care încă speră la un al doilea român care să pășească în Cosmos.„L-am întrebat și noi pe domnul Prunariu dacă va mai exista un al doilea cosmonaut. Mi-aș dori să fie din această sală, însă, momentan răspunsule este nu! Din păcate avem un lot pregătit să zboare însă numărul zborurilor nu mai este așa de mare și, realist fiind, cred că va trece ceva vreme până ce vom avea încă un cosmonaut”, a declarat Mădălin Bunoiu, Prorector Strategie de cercetare, dezvoltare şi inovare ştiinţifică, Universitatea de Vest.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!