Începutul de an școlar înseamnă, pentru mulți părinți, o povară, iar pe parcursul anului, aceștia își dau seama cât de „gratuită” este, de fapt, școala. De la an la an, trendul de a da copilul la pregătite este tot mai în vogă, așa se face că s-a ajuns ca unii elevi să facă „suplimentar” încă din primele zile de școală. La Gorj, se practică atât meditația la dascăl acasă, cât și la domiciliul copilului.
Odată cu debutul anului școlar, pe grupurile de socializare au apărut primele discuții legate de pregătirea elevilor. În ziua de astăzi, informația este la un click distanță, părinții alegând dascălii pe baza recomandărilor oferite de alți părinți. Din lipsă de timp sau comoditate, unii caută profesor de medicație încă din clasele primare, fiind convinși că baza educației se află în primii ani de școală. „Noi suntem în clasa a IV-a. Facem pregătire la limba germană și matematică. Am început cu germana de la grupa mare, de la grădiniță. Consider că este o investiție majoră în copilul meu. Este greu, având în vedere volumul de muncă, dar credem că sacrificiul se merită. Lunar, pregătirile ne costă 600 de lei”, a declarat o mămică din Târgu Jiu.
„Facem pregătire la materiile de bază. Având în vedere că ne pregătim de liceu, matematica și limba română sunt baza. Plătim 75 de lei pe ședință”, a transmis o altă mămică.
„Profesoară titulară doctorandă ofer meditaţii la limba și literatura română (inclusiv Evaluare Națională, Bacalaureat, învăţământ primar). Sunt o persoană creativă, empatică și răbdătoare, care pune pasiune în tot ceea ce face”, se arată într-un anunț postat de un profesor din Târgu Jiu. Contactat telefonic, profesorul a declarat că o ședință costă 60 de lei.
After school, afacere doi în unu
Pentru părinții care nu au cu cine să îi lase pe cei mici, există programele after school. În Târgu Jiu sunt mai multe astfel de locații disponibile, însă și în sate s-a extins acest gen de afacere profitabilă, atât pentru părinți, cât și pentru cei care le dezvoltă. Oferta de prețuri variază între 1500 de lei și 3000 de lei, în funcție de tipul de pachet pentru care optează părintele. La after school, cei mici își fac temele, mănâncă și au activități sportive sau meditații la o limbă străină. „Noi suntem un club deschis de curând. Venim cu o ofertă variată, pentru toate buzunarele. Pe lângă pachetul standard, masă-teme, oferim cursuri în mai multe limbi străine, cursuri de informatică, sport, activități recreative, pictură, dans. Oferta noastră educațională pornește de la 1700 de lei lunar și crește până la 2500, în funcție de ce își dorește părintele”, a transmis reprezentatul unui after school din Târgu Jiu.
Pentru anii terminali, de liceu, prețurile sunt și mai mari, între 100-120 lei. Există și practica, pe de altă parte, ca viitorii studenți să facă pregătire cu profesori universitari, dacă nu își doresc emoții la admitere, materia parcursă fiind „cea pe subiect”.
La scoala nu se face mai nimic.Nu mai sunt pregatirile care se faceau acum 30-40 de ani de la scoala cu profesori care faceau totul fara nici o pretentie financiara si rezultatele erau mai bune.Profesorii vor numai lefuri mari fara sa faca nimic.Oare nu ar trebui sa fie platiti dupa rezultatele elevilor pe care -i pregatesc?Un fost profesor pensionar.