Aparegio Gorj a organizat ieri o conferință de prezentare a stadiului de implementare a ”Proiectului Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Gorj – etapa a II-a”. Proiectul regional a beneficiat de finanțare nerambursabila din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operațional lnfrastructura Mare (POIM) 2014-2020.
Mai exact, Aparegio Gorj a finalizat prima etapă a proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată, finanţat din fonduri europene şi a trecut în etapa a doua de implementare.
Valoarea totală a „Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Gorj” este de aproximativ 1,2 miliarde de lei, în etapa întâi cheltuindu-se circa 124 de milioane de lei, restul de bani fiind alocaţi pentru cea de-a doua etapă, care se desfăşoară până la finalul anului 2027. Obiectivul general al proiectului îl constituie continuarea dezvoltării infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţului Gorj, prin creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, în scopul îndeplinirii cerinţelor aquis-ului de mediu al Uniunii Europene.
Etapa a doua proiectului va aduce beneficii semnificative locuitorilor din aria de operarea a Aparegio Gorj SA, prin îmbunătăţirea accesului la apă potabilă de calitate, extinderea reţelei de canalizare şi reducerea riscurilor de poluare a mediului, care vor rezulta în creşterea calităţii vieţii şi protejarea sănătăţii publice, potrivit reprezentanţilor societăţii.
Prin contractul semnat, se finanţează investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată din 11 UAT-uri din judeţul Gorj (Târgu Jiu, Motru, Bumbeşti Jiu, Rovinari, Târgu Cărbuneşti, Ţicleni, Turceni, Novaci, Tismana, Peştişani şi Turcineşti), investiţii grupate în 26 de contracte de lucrări, două contracte de furnizare şi patru contracte de servicii.Din cele 32 de contracte din cadrul proiectului, 25 sunt semnate şi se află în diferite faze de implementare iar alte şapte contracte de lucrări se află în diferite etape de atribuire. Ulterior, în etapa a doua, contractului de finanţare i s-au adăugat două contracte de lucrări şi unul de servicii, toate cele trei contracte fiind în implementare.
Evenimentul a inclus prezentarea lucrărilor de investiții care au fost realizate în prima etapă și a lucrărilor de execuție care se vor desfășura la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Gorj, în etapa a doua de implementare, finanțată prin PDD 2021-2027. Alături de directorul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu, au stat reprezentanți ai regiilor de apă din Drobeta Turnu Severin, Craiova, Piatra Neamț, Oradea sau Bacău. De asemenea, au fost prezenți și primari din Gorj. Ilie Vlaicu, președintele Asociației Române a Apei, i-a felicitat pe reprezentanții Aparegio pentru obținerea unui proiect pe care îl consideră vital pentru județul Gorj.
„Un proiect de aproximativ 200 milioane euro este un proiect imens pentru un judeţ nu foarte mare aşa cum este Gorjul. Un astfel de proiect nu se obţine uşor. E greu să obţii proiecte de un milion de euro, dar să obţii proiecte de 200 de milioane, dar să mai obţii proiecte cu finanţare nerambursabilă, care în proporţie de 75-80% sau mai mult sunt fonduri nerambursabile. Acest lucru este un avantaj major pentru populaţia şi pentru consumatorii judeţului Gorj, pentru că dacă ar trebui să obţinem aceşti bani să se facă investiţii în judeţul Gorj doar din tarif sau din banii proprii, probabil că tariful ar exploda şi ar trebui să fie de 7-8 ori mai mare decât este acum”, a spus Ilie Vlaicu, într-o conferinţă la Târgu Jiu.