spot_img
11 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateCalitatea apei din Peștișani, verificată de ONG-urile Valea Bistriței și Bankwatch

    Calitatea apei din Peștișani, verificată de ONG-urile Valea Bistriței și Bankwatch

    Fundația „Valea Bistriței“ din Peștișani, în colaborare cu Asociația Bankwatch, a demarat un proiect, prin care și-a propus să verifice calitatea apei pe care o consumă oamenii din localitate, fiind pentru prima dată când o organizație înființată la nivel local își propune un astfel de obiectiv.

    Vicepreședintele Fundației Valea Bistriței, Cătălin Șchiopu, a spus, pentru green-report.ro, că organizația prelevează o sută de probe din cele șapte sate ale comunei Peștișani, din fântânile publice, private, rețele de distribuție a apei și râul Bistrița: „E un proiect unic la nivel național, făcut de o fundație. Am contractat o firmă acreditată RENAR astfel încât rezultatele să nu poată fi contestate. Se recoltează probe pentru indicatori fizico-chimici și biologici. Fiecare probă se colectează în vase separate, se vor duce la laborator, iar pentru fiecare dintre acestea se va emite un buletin de analiză, astfel încât să constatăm dacă sunt sau nu depășiți indicatorii. Pe baza indicatorilor și a localizării punctelor vom face o hartă de distribuție a potențialelor probleme”.

    Apa contaminată poate să ducă chiar la deces

    Cătălin Șchiopu a subliniat că apa poate fi contaminată de dejecțiile animaliere, fosele septice. Apa poate arăta normal, fără culoare sau miros, dar să aibă încărcări de nitrați, nitriți sau compuși biologici. Cea mai periculoasă problemă care poate apărea din cauza apei contaminate este cianoza, care îi afectează mai puțin pe adulți, dar la sugari poate duce până la deces: „Problema apei este foarte gravă. Dacă se vor găsi indicatori depășiți, oamenii nu au nicio posibilitate să o decontamineze. Singura posibilitate e să consume apă îmbuteliată”, a mai spus Cătălin Șchiopu.
    Acest proiect este realizat în colaborare cu Bankwatch şi este sponsorizat de un grant oferit de RUF – Romanian United Fund , în valoare de 100.000 RON.

    Cum s-au făcut remarcate cele două ONG-uri

    Fundația Valea Bistriței a apărut după ce oamenii din Peștișani s-au unit pentru a stopa un proiect minier de exploatare a calcarului, care urma să fie demarat lângă casele lor, anunță green-report.ro. La rândul ei, Asociația Bankwatch este cea care a oprit, temporar, funcționarea carierei de cărbune Roșia, precum și construirea hidrocentralelor din Defileul Jiului, invocând considerente de mediu.

     

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: