spot_img
20.2 C
Târgu Jiu
miercuri, iulie 24, 2024
Altele
  AcasăActualitateCe nereguli a depistat Corpul de Control al Prefectului la Spitalul din...

  Ce nereguli a depistat Corpul de Control al Prefectului la Spitalul din Târgu Cărbunești

  S-a finalizat ancheta desfășurată la Spitalul din Târgu Cărbunești. În urma controlului efectuat de Corpul de Control al Prefectului s-au dispus mai multe sancțiuni. Printre neregulile depistate se numără și lipsa de medicamente din farmacia interna a unității.

  „Managementul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, cu ocazia perfectării contractului subsecvent nr. 5856/02.08.2021 nu s-a asigurat de înscrierea rezervei intangibile de oxigen lichid, în raport de care furnizorul SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL să asigure aprovizionarea/alimentarea cu oxigen medicinal. Acest aspect poate fi considerat o cauză de fond a lipsei de oxigen medicinal din data de 22.10.2021 ce a avut ca și consecință neprestarea corespunzătoare a serviciului de asistență medicală pentru pacienții bolnavi de Covid-19 internați în spital, cărora le-a fost prescrisă ventilarea mecanică cu oxigen medicinal.

  2.Furnizorul a asigurat încărcarea rezervorului-stocator în funcție de o cantitate limită existentă în stocator, fără a fi menționată în documente scrise. Analizând frecvența alimentării rezervorului-stocator din ultima perioadă, încărcarea acestuia se făcea, în medie, o dată la două zile.

  3.Managementul Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești nu a instituit un program de supraveghere internă a instalației de oxigen (instalații fluide medicale) în temeiul prevederilor art. 933 alin.(1), lit. c) și d) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la prevederile caietului de sarcini nr. 2260/01.04.2021, document parte integrantă din contract, referitor la desemnarea operatorilor echipamentelor tehnice, dintre angajați ai autorității contractante, care să fie pregătiți practic de către furnizor și s-a bazat exclusiv pe supravegherea externă realizată de furnizorul SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL în baza clauzelor contractuale. La nivelul spitalului s-a considerat că rezervorul-stocator este proprietatea furnizorului și nu le incumbă responsabilități pe linie de supraveghere a instalațiilor de oxigen.

  4.Deși prin documentația de atribuire a contractului de furnizare s-a prevăzut un sistem de transmitere la distanță a datelor (sistem de telemetrie) pe baza cărora furnizarea oxigenului medicinal lichefiat trebuia să se facă în mod continuu 24 din 24 ore/zi, 30 zile/lună, 12 luni/an, la data de 22.10.2021 furnizorul SC LINDE GAZ ROMÂNIA SRL nu a respectat aceste obligații, rezervorul-stocator rămânând fără oxigen. Împrejurările în care s-a făcut aprovizionarea/alimentarea rezervorului-stocator în data de 22.10.2021, după producerea incidentului (dacă s-a făcut din oficiu sau la solicitarea spitalului) nu pot fi stabilite printr-o cercetare administrativă, din precizările managerului spitalului reieșind că acestea fac obiectul unei cercetări penale în derulare, motiv pentru care prezentul raport va fi transmis Inspectoratului de Poliție Județean Gorj în vederea continuării cercetărilor ce se impun și dispunerea de măsuri legale.

  5.Prin actul de constatare propriu al Direcției de Sănătate Publică Gorj s-au reținut mai multe abateri de la cadrul legal aplicabil al aprovizionării cu medicamente și materiale sanitare necesare prestării serviciilor de asistență medicală de calitate în condițiile pandemiei de Covid-19, în raport de care a fost aplicată o sancțiune contravențională directorului medical al Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, conform H.G. nr. 857/2011, completată prin H.G. nr. 638/2019, art. 30 lit. p), în valoare de 10000 lei.

  6.Din punct de vedere al activităților de incendiu/explozie s-a constatat că nu a fost întocmit un grafic de întreținere și verificare pentru instalația de oxigen, care să asigure funcționarea în parametrii normali a instalației de alimentare cu oxigen, prin monitorizarea rezervei de oxigen, precum și a eventualelor scurgeri accidentale de oxigen.

  7.În ce privește resursa umană care putea fi implicată în activități de supraveghere pe linie de supraveghere cu risc a instalației de oxigen, s-a constatat că postul de referent S 1A) din cadrul compartimentului protecția muncii, PSI, protecție civilă și situații de urgență este vacant, nefiind luate măsuri de ocupare a acestui post, deși se consideră că era de strictă necesitate”, se arată în raportul prezentat presei.

  În urma verificărilor efectuate s-au constatat stocuri de: – săpun lichid: 0 – prosoape de hârtie: 0 – praf curățat tix: 0 – alcool sanitar 500 ml: 0 – mască oxigen adulți: 0 – remdesivir 100 mg: 0 – fraxiparine 0,8 ml : 0 – lemod-solu: 0 – tocilizumab:0 „, se mai arată în raportul Corpului de Control.

  Te-ar mai putea interesa

  1 COMENTARIU

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!