spot_img
24 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 20, 2024
Altele
  AcasăActualitateLiceu din Târgu Jiu distins cu Medalia „Centenarul Marii Uniri“

  Liceu din Târgu Jiu distins cu Medalia „Centenarul Marii Uniri“

   

   

  Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu a organizat, săptămâna trecută, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, o ceremonie care a marcat încheierea activităților dedicate Anului Bicentenar Tudor Vladimirescu, când s-a marcat împlinirea a două secole de la revoluția din anul 1821, care a avut o mare însemnătatea în formarea statului unitar român.

  Liceul a fost distins cu Medalia Centenarul Marii Uniri din partea Președinției Române.

  Distincția a fost primită în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ a primit Medalia Centenarul Marii Uniri din partea Președinției Române. Medalia a fost înmânată de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale.

   

  2021 reprezintă 200 de ani de renaștere pentru români, ocazie cu care acest an a fost declarat „Anul Tudor Vladimirescu”, prin legea inițiată de un absolvent al Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, deputatul Dan Vîlceanu, împreună cu Gigel Știrbu.

  Președintele Academiei Române a participat la ceremonie

  Președintele Academiei Române, Ion Aurel Pop, a salutat manifestările care au avut loc la Târgu Jiu și a  subliniat rolul important pe care l-a avut Tudor Vladimirescu în istoria țării: „Era firesc ca aceste manifestări să înceapă la Târgu Jiu și să sfârșească tot în această localitate pentru că, în primul rând, Tudor Vladimirescu a intrat în conștiința publică a gorjenilor și abia apoi s-a extins în memoria colectivă a întregii Țări Românești, a Moldovei și a Transilvaniei. Cinstirea amintirii marii lui personalități este importantă din mai multe puncte de vedere. (…) Ne-am luat cu viața în ultimele decenii și am uitat de marile personalități ale istoriei noastre. Opera de reamintire pentru întreaga țară că au trecut două secole de la marea mișcare este un lucru extraordinar. Fără Revoluția lui Tudor Vladimirescu nu ne-am putea imagina Revoluția de la 1848, de unde pornește cea mai importantă mișcare a societății românești și de construire a edificiului național“.

   

  „Ne-a învățat să fim oameni care să iubim patria și poporul“

   

  Academicianul Irineu Popa, mitropolitul Olteniei, : „A ținut atât la meleagurile din aceste ținuturi și din toată țară, încât s-a sacrificat pe sine ca să ridice la luptă împotriva nedreptăților sociale pe apropiații săi, după care la această revoluție s-au adăugat și alți oameni. (…) Domnul Tudor este valoros pentru că ne-a scos din acel anonimat al vremurilor sale și a reuși ca prin el să ne impunem în Balcani, cu toate că știa foarte bine consecințele. (…) Domnul Tudor ne-a învățat în școala aceasta a istoriei să fim oameni care să iubim patria și poporul. Astăzi, de multe ori, cele două termene devin ceva care au un iz vetust. Aproape că le pronunți și există o teamă că în jurul tău e cineva care surâde sau nu este de acord, dar sunt dobândite prin sânge. Lupta lui Tudor Vladimirescu nu este altceva decât o Revoluție“.

  La manifestări a fost prezent și istoricul Adrian Cioroianu, care a vorbit de personalitatea lui Tudor Vladimirescu și contextul istoric al revoluției acestuia.

   

  „Meritul este al tuturor celor implicați în scrierea istoriei acestui liceu“

   

  „Calendarul de activități propus de conducerea Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” spre aprobare Consiliului Județean Gorj, la sfârșitul lunii ianuarie 2021 a culminat la sfârșitul anului, în data de 9 decembrie 2021, cu un eveniment care a adus prestigiosul Colegiu pe culmile bine meritate ale succesului. Astfel că după mai bine de un secol de istorie, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” a primit Medalia Aniversară a Centenarului Marii Uniri, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării şi promovării memoriei evenimentelor şi participanților la înfăptuirea unităţii naționale şi a statului român modern, contribuind la apărarea şi perpetuarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire, conferită prin decret prezidențial de președintele României, Klaus Iohannis.

  Meritul este al tuturor celor implicați în scrierea istoriei acestui liceu timp de 131 de ani: cadre didactice, elevi și părinți.

  Programul propus a avut două secțiuni: deschiderea evenimentului prin intonarea emoționantă a imnului României de către eleva Jessica Lăzărescu, mesajului on-line live transmis de către academicianul Ioan Aurel Pop (președintele Academiei Române) și binecuvântarea dată de Î.P.S. Mitropolit al Olteniei dr. Irineu Ion Popa, discursuri legate de originea, personalitatea, precum și moștenirea lăsată de Tudor Vladimirescu județului Gorj (profesori de istorie ai liceului), dar și un discurs emoționant al elevului Alecsis Roșca (olimpic istorie) despre semnificația Revoluției de la 1821, dar și despre importanța de a fi elev al C.N.T.V.

  Ultima secțiune a fost dedicată invitaților care, impresionați de istoria și performanțele care au caracterizat liceul de-a lungul timpului, au răspuns afirmativ pentru a doua oară invitației. Prof. Univ. Dr. Adrian Cioroianu (istoric și profesor la facultatea de Istorie, Universitatea din București), Prof. Univ. Dr. Ioan Cristescu (directorul Muzeului Național al Literaturii Române), Pr. Prof. Univ. Dr. Nicolae Brînzea (reprezentant al Guvernului României, Departamentul Serviciului de Dezvoltare Comunitară) și Dr. Olimpia Bratu (manager al Bibliotecii Județene „Christian Tell”) care a lansat proiectul realizat de Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” și Biblioteca Județeană: Drumul lui Tudor (blog ce funcționează pe baza unui cod QR ce se regăsește pe fiecare monument din județul Gorj care a avut legătură cu Tudor Vladimirescu și Revoluția de la 1821.

  Evenimentul a demonstrat că sloganul „Performanța este tradiția noastră. Din 1890” este pe deplin meritat“, a transmis Daniela Vâlceanu, profesor coordonator.

   

   

   

   

   

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!