spot_img
30.4 C
Târgu Jiu
luni, iulie 15, 2024
Altele
  AcasăActualitatePremii importante obținute de doi elevi gorjeni la un concurs internațional de...

  Premii importante obținute de doi elevi gorjeni la un concurs internațional de pian

  Doi elevi din județul Gorj au reușit să câștige premii importante la un concurs internațional de muzică clasică la care au participat tineri din toată lumea. Luca Mohamed Abdulhadi, de la Liceul Teoretic Novaci, a câștigat premiul III, iar Andrei Christian Feroiu a obținut premiul IV concursul „London Classical Music Competition!“. Cei doi sun pregătiți de profesoara Mariana Mănescu, de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu.

  „A fost un concurs internațional la care au participat tineri din toate țările lumii, cum ar fi: Australia, SUA, China, Japonia, Spania, Italia, Germania, Rusia. S-a desfășurat păe instrumente și pe categorii de vârste. Concursul s-a desfășurat în două etape. Este vorba de un concurs foarte mare. Inițial, au fost înscriși peste 400 de copii doar la pian. Cei mai mulți au fost au fost la categoria de vârstă 13-14 ani. Premiile obținute sunt deosebit de importante, pentru că au participat elevi de la cele mai bune școli de muzică din lume din Rusia, China, Germania. Concursul s-a desfășurat online. Sunt foarte mândră de rezultatele obținute de cei doi elevi“, ne-a spus profesoara Mariana Mănescu, de la Liceul de Arte din Târgu Jiu, care îi pregătește pe cei doi tineri.

  Doar un singur român a mai fost premiat în cadrul concursului internațional.

  Luca dorește să urmeze Conservatorul

  Luca este un tânăr special. Tatăl său este irakian, dar părinții sunt despărțiți. El s-a născut în România și este botezat creștin-ortodox. El a plecat atunci când era copil în Franța, alături de mama sa, dar a revenit în țară.

  Acesta nu studiază pianul la școală, dar îndrăgește atât de mult acest instrument încât dorește să urmeze Conservatorul: „Luca face pianul cu mine de cinci ani, dar este foarte ambițios și este îndrăgostit de pian, astfel că a hotărât să nu mai meargă la Medicină, ci să se îndrepte către Conservator. Este la nivelul lui Andrei, pe care eu îl am elev din clasa I“, a mai precizat Mariana Mănescu.

  Olimpic la Limba Franceză

  Luca a mai făcut parte din lotul României de la Olimpiada Internațională de Limba Franceză, care a reușit să câștige premiul III, dar marea pasiune a liceanului este pianul.

  Tânărul spune că a început să cânte la pian dintr-o întâmplare: „Am găsit în locuinţa unui francez un pian şi am început să mă joc. Mama mea a avut ideea de a începe să iau lecţii de pian. Îmi aduc aminte că într-un episod de desene animate cu «Tom şi Jerry» era un fragment din «Rapsodia Ungară» numărul II de Franz Liszt, care are o temă foarte cunoscută. Mi-am pus în minte să cânt şi eu într-o zi piesa respectivă“, relatează Luca.

  „Lucram şi 14 ore pe zi“

  În urmă cu aproximativ doi ani, tânărul a început să lucreze foarte mult pentru a recupera etapele pe care le pierduse. „Studiam extrem de mult. În vacanţa de anul trecut, de exemplu, a fost o perioadă de o lună şi ceva în care lucram şi 14 ore pe zi pentru a-mi dezvolta tehnica şi repertoriul. Am reuşit şi am făcut un salt tehnic, care se apropie de nivel de Conservator, cu lucrări care sunt complexe şi frumoase, iar asta m-a făcut să îmi doresc să merg către această direcţie. Studiez pianul cu doamna Mariana Mănescu, care mi-a dat motivaţia să mă apuc aşa serios de pian“, a precizat Luca. Acesta studiază pianul cel puţin patru ore pe zi.

  Luca are medii de 10 la toate disciplinele.

   

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!