spot_img
Altele
    AcasăEconomicCEO, prejudicii enorme pentru că a urmat recomandările Comisiei Europene

    CEO, prejudicii enorme pentru că a urmat recomandările Comisiei Europene

    Complexul Energetic Oltenia (CEO) înregistrează pierderi uriașe pentru că a urmat recomandările Comisiei Europene privind asigurarea finanțării necesare proiectelor din Programul de Restructurare în vederea aprobării acestuia. Astfel, CEO a încheiat contracte bilaterale pentru vânzarea de energie electrică la prețuri mult mai mici decât cele care se practică în prezent pe Piața Zilei Următoare. Astfel, CEO vinde 80 la sută din energia produsă pe contracte bilaterale, la un preț redus, și doar 20 la sută pe Piața Zilei Următoare, la prețuri profitabile pentru companie.

    „Avem contracte bilaterale încheiate pentru aproximativ 800 Megawați/oră zilnic și vindem pe Piața Zilei Următoare, dar, din păcate, posibilitățile noastre sunt limitate, ceea ce nu ne creează un avantaj din  punct de vedere economic. Noi suntem un partener serios în contextul în care am încheiat convenții bilaterale cu alți furnizori de energie și respectăm aceste contracte.

    A fost o recomandare din Partea Comisiei Europene în sensul că atunci când s-a discutat Programul de restructurare, una dintre întrebările insistente ale Comisiei Europene a fost cu privire la proveniența fondurilor pentru investiții,. Aceste fonduri le puteam garanta în sensul în care producția noastră era previzibilă pe o perioadă mai lungă de timp. Atunci s-a pus problema contractelor anuale bilaterale. S-au încheiat aceste contracte multi anuale, la recomandarea specialiștilor din cadrul Comisiei într-un context favorabil. Am încheiat contracte pentru 80% din energia pentru care previzionă să fie produsă la un preț bun la momentul respectiv, dar piața de energie a avut fluctuații și a crescu enorm prețul de vânzare, dar și cererea de energie electrică în așa fel încât am ajuns să avem prețuri de peste 1.100 de lei la anumite intervale orare pe PZU.

    Una ar fi fost situați să avem de exemplu, 40% din energia produsă pe Piața Zilei Următoare și 60% prin contracte bilaterale“, a precizat Ion Rușeț, consilier în cadrul CEO, la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.

    Contracte bilaterale încheiate sub prețul de producție

    Potrivit lui Ion Rușeț, costul de producție pentru un Megawat este de peste 520 de lei, dar CEO a încheiat contracte sub acest tarif: „Costul de producție, incluzând contravaloare Certificatului de Carbon, este de aproximativ 520 de lei. Au fost perioade în care s-a depășit 60 de euro pentru Certificatul de Carbon, care înseamnă 300 de lei doar această taxă.

    În momentul de față, avem contracte bilaterale încheiate în anumite condiții care sunt sub acest cost cu certificatul și din acest motiv CEO are încă nevoie de ajutorul statului“, a mai precizat Ion Rușeț.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: