spot_img
12.6 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăEconomicConcediul de aşteptare la mâna Guvernului

    Concediul de aşteptare la mâna Guvernului

    Ziua de astăzi este aşteptată cu nerăbdare de către reprezentanţii FNME şi ai SNLO, ca urmare a faptului că în şedinţa de Guvern se speră să se aprobe ordonanţa privind concediul de aşteptare. În cele 7 articole prevăzute, ordonanţa de urgenţă reglementează drepturi, dar şi obligaţii pe care ambele părţi atât angajatorul cât şi angajatul trebuie să şi le asume, dar şi să le respecte. Deşi la prima vedere sunt mulţumiţi de proiectul de ordonanţă, sindicatele din cadrul USMO nu agreează ideea ca salariatul să lucreze în cei doi ani de concediu de aşteptare, ci să stea acasă.

    În proiectul ordonanţei de urgenţă se specifică faptul că pe perioada concediului de aşteptare, raporturile de muncă cu salariaţii se suspendă iar cei aflaţi în aceste situaţii pot fi rechemaţi la serviciu dacă se va impune, pentru lucrări de întreţinere sau auxiliare. Tot pe perioada concediului de aşteptare, minerii şi energeticienii vizaţi vor beneficia de vechime în muncă, respectiv de stagiu de cotizare, corespunzător condiţiilor speciale, deosebite sau normale de muncă în care şi-au desfăşurat activitatea, doar dacă unitatea achită contribuţiile de asigurări sociale prevăzute. Tot, în textul de ordonanţă se mai specifică faptul că pentru cei aflaţi în concediu de aşteptare-contractul de muncă va înceta dacă în intervalul celor 24 de luni îndeplinesc cumulativ condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare. Articolul 6 din textul ordonanţei de urgenţă se dovedeşte a fi extrem de important pentru angajaţii vizaţi, ca urmare a faptului că „în perioada concediului de aşteptare, salariaţii nu beneficiază de concediu de odihnă şi de facilităţile prevăzute în contractele colective de muncă la nivel de entitate, cu excepţia ajutorului de deces”. De îndată ce va intra în vigoare, articolul 7 din această ordonanţă prevede că „entităţile care au băgat în concediu de aşteptare salariaţi sunt obligate să constituie în parteneriat cu primăriile-societăţi comerciale pentru desfăşurarea activităţii de agent de muncă temporară”. De reţinut este faptul că refuzul unui salariat de a accepta misiunea de muncă temporară oferită de agentul de muncă duce automat la pierderea dreptului la indemnizaţia plătită pe perioada concediului de aşteptare.

    Minerii, vizaţi de concediul de aşteptare

    În situaţia în care va fi promovată ordonanţa privind concediul de aşteptare, la Complexul Energetic Turceni acasă ar putea pleca aproximativ 150 de angajaţi, pentru ca de la Complexul Rovinari acelaşi regim să-l aibă aproximativ 90 de salariaţi. Cea mai gravă situaţie, este cea de la SNLO, acolo unde de legiferarea concediului de aşteptare depind 500 de mineri. Federaţia Naţională Mine Enegie este mulţumită la prima vedere de proiectul ordonanţei de urgenţă, care reglementează concediul de aşteptare. Vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan a declarat că „problema principală este aceea că se menţin concediile deosebite şi speciale la mineri, aşa cum am cerut, asta după ce săptămâni la rând Ministerul Muncii nu a acceptat această variantă. Să sperăm că aşa va fi promovata ordonanţa”. Şi totuşi, există o nemulţumire, în sensul că sindicatele din cadrul USMO nu sunt însă de acord cu prevederile de la aliniatul 3 art . 7 prin care se prevede că „refuzul de a accepta misiunea de muncă temporară duce la pierderea dreptului la indemnizaţie”. Etagan a precizat că „noi am cerut ca în cei doi ani de concediu de aşteptare, minerii să stea acasă sau să fie rechemaţi la serviciu. Proiectul de ordonanţă este bine structurat în afară de articolul comentat mai sus. Să vedem acum forma în care va fi aprobată ordonanţa”.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: