spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăEconomicCreţan a refuzat negocierea cu ministrul Ariton

    Creţan a refuzat negocierea cu ministrul Ariton

    Liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, a refuzat să poarte negocieri cu ministrul Economiei, Ion Ariton, privind retragerea acţiunilor din instanţă înaintate de sindicalişti pentru a contestarea înfiinţării Complexului Energetic Oltenia (CEO). Sunat de Ariton, Creţan a refuzat întâlnirea cu ministrul. Sindicalistul crede că CEO va avea aceeaşi soartă ca Electra. Acesta va contesta şi disponibilizările abuzive anunţate de şefii de la CE Turceni şi SNLO pentru luna decembrie.

    Sindicaliştii conduşi de Constantin Creţan au contestat în instanţă înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia (CEO), această companie riscând să aibă soarta Electra, un alt proiect al Ministerului Economiei de a reforma sistemul energetic naţional. Pentru a-şi retrage acţiunile din instanţă şi pentru a nu se mai opune înfiinţării acestei companii, Constantin Creţan a declarat că ministrul Economiei ar fi încercat să-l convingă în acest sens. Creţan a povestit că a fost sunat de Ion Ariton pentru a se întâlnit cu acesta în Bucureşti. Sindicalistul a refuzat, însă, invitaţia, presupunând că aceasta a venit de la Marin Condescu, liderul FNME, pentru a cădea la pace. Fostul locotenent al „Luceafărului Huilei” a precizat că Ariton voia să poarte „negocieri” cu el, probabil, pentru a-i „închide gura” sindicalistului. Constantin Creţan îşi menţine poziţia de contestatar, chiar şi în urma presiunilor exercitate de anumiţi lideri de sindicat din minerit şi energie.

    CEO, imposibil de înfiinţat

    „CEO este imposibil de înfiinţat. Zece organizaţii sindicale, pe care le reprezint, au atacat această ordonanţă de înfiinţare a complexului. Din ianuarie şi până în martie avem termene în instanţă. În momentul în care se va încerca iar fuziunea, vom ataca din nou. CEO nu este posibil, nu este ceva grozav pentru mineri şi energeticieni atâta timp cât s-a planificat să privatizeze acest sistem, s-a planificat să disponibilizeze mii de oameni şi să primeze doar interesul unor indivizi fără scrupule”, susţine Constantin Creţan, liderul Federaţiei Naţionale a Muncii Gorj. Acesta îşi bazează afirmaţiile pe ultimele contestaţii depuse în instanţă de sindicalişti.

    La Curtea de Apel București a fost depus, până în prezent, un număr 10 contestații din partea mai multor organizații sindicale, printre acestea numărându-se și cea a Federației Naționale a Muncii. Astfel, Hotărârea de Guvern, adoptată în luna octombrie, nu mai poate fi aplicată, pentru că orice acțiune depusă în justiție suspendată CEO automat. Constantin Creţan ameninţă că sindicaliştii vor deschide alte acţiuni în instanţă în cazul în care se va încerca, din nou, fuziunea societăţilor care urmează să constituie Complexul Energetic Oltenia.

    Electra, mai credibilă decât CEO

    Federaţia Naţională a Muncii a anunţat că se opune vehement privatizării sistemului energetic. Mai mult decât atât, Constantin Creţan precizează că pentru funcţionarea mineritului ar fi trebuit eliminaţi mai întâi, „băieţii deştepţi” din energie. „Credeam în Electra în momentul în care se reorganiza sistemul energetic naţional pentru a-l dezvolta, nu să facem privatizare sau să vindem anumite unităţi din minerit şi energie. Sistemul naţional energetic poate să funcţioneze bine fără băieţii deştepţi şi fără şmecherii din energie”, a mai spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii. Totodată, Creţan afirmă că realizarea Electra ar fi fost mult mai credibilă decât cea a Complexului Energetic Oltenia. Sindicaliştii lui Creţan sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu au fost informaţi cu privire la cele 500 de disponibilizări anunţate, în decembrie, la SNLO şi Complexul Energetic Turceni. Aceştia ameninţă cu judecata unităţile energetice respective, nemulţumiţi de măsurile luate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: