spot_img
10.6 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicMinerii de la Tehomir îşi cer drepturile în instanţă

    Minerii de la Tehomir îşi cer drepturile în instanţă

    Nemulţumiţi că au rămas pe drumuri, 27 de mineri de la Mina de subteran Tehomir sunt hotărâţi să-şi facă dreptate în instanţă. Nepromovarea ordonanţei de urgenţă ce reglementează concediul de aşteptare a făcut ca începând cu 1 martie, 122 de angajaţi de la Complexul Energetic Turceni să primească deciziile de intrare în concediu de aşteptare. Supăraţi că vor rămâne pe drumuri, cu un venit de doar 75% plus sporul de vechime, pe durata celor doi ani, minerii de la Tehomir sunt decişi să apeleze la instanţa de judecată. Chiar şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ a precizat că „atunci când există un conflict între salariaţi şi angajator, acesta trebuie soluţionat de către instanţă”.

    Nepromovarea ordonanţei de urgenţă ce reglementează concediul de aşteptare a făcut ca începând cu 1 martie, 122 de angajaţi de la Complexul Energetic Turceni să primească deciziile de intrare în concediu de aşteptare. Acest lucru a creat nemulţumire în rândul celor vizaţi, în special la cei 27 de mineri ce lucrează în subteranul Minei Tehomir. Supăraţi că vor rămâne pe drumuri, cu un venit de doar 75% plus sporul de vechime, pe durata celor doi ani, minerii de la Tehomir sunt decişi să apeleze la instanţa de judecată, prin intermediul avocaţilor pe pledează în cadrul Organizaţiei Euro Jobs. Reprezentantul organizaţiei, fostul director Resurse Umane din cadrul CE Turceni, Ion Răuţ consideră că „oamenii sunt disperaţi, vor să-şi facă dreptate, iar noi vom încerca să le acordăm consiliere juridică. Până vineri îi vom anunţa pe cei 27 de mineri, care sunt şansele pe care le au dând în judecată Complexul”. Cât despre doleanţele salariaţilor de la Tehomir, aceştia vor anularea deciziei de trimitere în concediu de aşteptare, cu atât mai mult cu cât nu au vârsta de pensionare, de 45 de ani. În ceea ce priveşte poziţia administraţiei, directorul Resurse Umane Corneliu Gârjoabă a declarat că în urma discuţiilor purtate cu administraţia, s-a convenit ca „în situaţia în care există oportunităţi de dezvoltare a activităţii, cu 10 zile înainte putem da notificare iar oamenii care au primit deciziile vor fi chemaţi la lucru înapoi”.

    Ruşeţ, alături de mineri

    De la Complexul Turceni 122 de oameni au primit decizia de intrare în concediu de aşteptare, Gârjoabă precizând că în situaţia în care va intra în vigoare ordonanţa privind concediul de aşteptare alţi 30 de salariaţi de la Mina Tehomir să plece acasă pentru doi ani. Poziţia oamenilor este împărtăşită şi de către liderul de sindicat Marin Zamfir care consideră că este ceva normal ca oamenii să-şi caute dreptatea în instanţă „una din nemulţumirea oamenilor este legată de vârsta de pensionare, alta că nu beneficiază şi ei de prevederile lui 116, că pleacă acasă fără să aibă făcut concediul de odihnă, că nu au luat banii pe cărbune. Regula la persoanele disponibilizate a fost să beneficieze de drepturi şi facilităţi”. Susţinător al minerilor încă din perioada în care se ocupa de apărarea drepturilor acestora ca lider de sindicat, preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ consideră că „atunci când există un conflict salariat şi angajator, el trebuie soluţionat de instanţă. Eu cred că cei care au fundamentat acest program au avut o bază temeinică”. Mai mult decât atât, Ruşeţ este de părere că dacă nu au avut această bază, există iresponsabilitate şi din partea administraţiei şi a sindicatelor.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: