spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomicSindicalist: CEO va face în 10 ani grupurile pe gaze, cu indulgență

    Sindicalist: CEO va face în 10 ani grupurile pe gaze, cu indulgență

    Procesul de construire a grupurilor pe gaze naturale de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) este unul dificil. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, sunt șanse mici ca grupurile pe gaze de la Turceni și de la Ișalnița să prindă contur în viitorul apropiat. Nu numai că nu se vor face până în 2026, dar nici în 2028, dacă Planul de restructurare va fi prelungit cu 2 ani.

    În opinia lui Dumitru Pârvulescu, va fi nevoie de peste un deceniu, pentru ca grupurile pe gaze naturale să prindă contur. „Complexul Energetic Oltenia va face în 10 ani grupurile pe gaze. Și asta cu indulgență. Nu ai cum să nu faci niște comparații. Grupul pe gaze de la Iernut a început acum 10 ani și încă nu este gata. Și OMV Petrom a construit un grup pe gaze și a avut dificultăți să finalizeze lucrările. Dar vorbim despre o companie mare.”, a declarat președintele Federației Naționale Mine Energie.

    Complexul Energetic Oltenia și-a propus să construiască alături de ALRO un grup pe gaze naturale la Ișalnița și alături de Tinmar un grup pe gaze naturale la Turceni.

    La Ișalnița se propune construcția unei centrale cu ciclu combinat pe gaz natural de 850 MW. Aceasta va înlocui blocul 7 și respectiv blocul 8, ambele de 315 MW pe lignit. Din asociere va face parte compania ALRO. Cota CE Oltenia deținută din capitalul social, de 59,9% din viitoarea societate mixtă, reprezintă o contribuție de 65 de milioane de euro. Investitorul selectat, ALRO SA, va participa cu o cotă deținută din capitalul social de 40,1%, reprezentând o contribuție de peste 43,5 milioane de euro.

    Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro. Proiectul a primit finanțare și din Fondul de Modernizare, iar noua societate mixtă (SPV) va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 50% din proiect. Guvernul României urmează să plătească aceste sume direct către noul SPV, în calitate de beneficiar final al Fondului de Modernizare, pe baza contractului de finanțare care va fi încheiat între SPV și Ministerul Energiei. De asemenea, proiectul va beneficia de o finanțare bancară pentru care CE Oltenia a mandatat o bancă comercială importantă să acționeze în rol de aranjor al sindicalizării.

    Societățile pe acțiuni rezultate din asocierea CE Oltenia – Tinmar Energy vor avea ca obiect implementarea a patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 280 MW și a unui grup pe gaze naturale de 475 MW la Turceni.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: