spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 8, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesSoarta celor 1800 de “determinați”. Ce răspuns a primit deputatul Weber de...

    Soarta celor 1800 de “determinați”. Ce răspuns a primit deputatul Weber de la Ministerul Energiei

    Deputatul PSD Mihai Weber a primit răspuns din partea Ministerului Energiei la interpelarea făcută pe tema celor 1800 de angajați pe perioadă determinată din Complexul Oltenia.

    Mihai Weber l-a interpelat pe ministrul Energiei pentru a afla ce planuri are cu cei 1800 de angajați pe perioadă determinată. Deputatul PSD a primit răspuns, însă nu din partea lui Sebastian Burduja, ci a secretarului de stat Pavel Nițulescu.

    Potrivit documentului, acesta a precizat căvor fi prelungite contractele de muncă pe perioadă determinată ”în limitele deficitului de personal estimate și în raport cu situația economică a societății”.

    Mihai Weber lansează noi critici la adresa fostei guvernări PNL-USR, reproșându-le că, atunci când au făcut Planul Național de Redresare și Reziliență, nu au modificat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia.

    “N-am primit un răspuns cât se poate de aplicat, însă despre soarta acestor oameni noi ne-am implicat de la început. Ei sunt angajați din 2022, tocmai de aceea am și solicitat un răspuns cât mai aplicat și mai ferm privind soarta acestor oameni, pentru că ei stau într-o stare de incertitudine. Având contractele prelungite din 6 în 6 luni sau din 3 în 3 luni, asta nu generează o predictibilitate, un viitor, un lucru care, până la urmă, să genereze și o performanță la locul de muncă.

    În ceea ce privește viitorul lor, sigur că asta va depinde de ce se va întâmpla cu această unitate economică. Pentru că am văzut, care mai de care, la un moment dat, au fost la putere și puteau să modifice acel plan de restructurare care, o spun cât se poate de clar, prevede niște angajamente, în sensul că o să dispară foarte multă resursă umană sau trebuia, cel puțin așa cum era prevăzut în plan, până anul acesta, să plece mii de oameni și, până la sfârșitul anului viitor, de asemenea, să plece mii de oameni, dar acel plan de restructurare putea fi modificat de către reprezentanții PNL și ai USR în acel plan de tranziție și acel Plan Național de Redresare și Reziliență.

    Dar, la vremea respectivă, când erau la putere, spun cât se poate de clar, nu au mișcat un deget pentru a modifica ceva din angajamentele asumate. Adică, au fost de acord ca, până în 2025, să rămână în companie doar 5000 și ceva de oameni, trebuia anual să plece mii de oameni, dar norocul a fost că s-a intervenit, norocul a fost cu această criză energetică și s-au prorogat termenele din acel plan de restructurare al CEO.

    Văd, acum, că și anumiți reprezentanți ai USR se bat cu pumnul în piept, erijează în salvatorii ai acestei unități economice, dar, la vremea respectivă, când au avut puterea și puteau să modifice din termenele de închidere a capacităților de producție pe cărbune și din posibilitatea de a menține oamenii în CEO, nu au mișcat un deget”, spune deputatul.

    Ce se întâmplă cu determinații” peste 3 luni.

    Mihai Weber susține că majoritatea angajaților pe perioadă determinată vor avea contractele prelungite după ce, la finalul lunii septembrie, le vor expira, ultima prelungire de la 1 iulie fiind pe doar 3 luni.

    „Din răspunsul primit, la marea majoritate li se vor prelungi contractele de muncă, dar pe mine m-a interesat ca în marea parte a contractelor de muncă să mi se spună dacă pot să fie prelungite pe perioadă nedeterminată. Atunci, ca să dai și un viitor acestor oameni, o susținere. Adică, starea de incertitudine niciodată nu va genera performanță la locul de muncă, indiferent ce se întâmplă.

    Această producție de energie pe bază de cărbune trebuie să aibă viitor, mai ales că, acum, e și în dezbatere acea strategie și ni se spune foarte clar că resursa de cărbune există pentru zeci de ani în județul Gorj, vedem că alte țări își concentrează eforturile pe această resursă energetică, redeschid capacități de producție, redeschid termocentrale care au fost închise sau puse în conservare, la noi, văd că este cu totul și cu totul o altă abordare. O spun foarte clar, politica energetică a fiecărei țări se dă sub semnalul sau se face de către Ministerul Energiei. De la Ministerul Energiei trebuie să plece acea strategie, acea direcție pentru această unitate economică”, a mai spus parlamentarul.

    Insistă pe renegocierea planului de restructurare.

    Mihai Weber afirmă că angajații CE Oltenia nu pot avea siguranța locurilor de muncă, dacă nu va fi renegociat planul de închidere a carierelor și termocentralelor.

    „Sunt prevăzute niște angajamente, niste restructurări masive, până în 2026, din acel plan de restructurare. Neexistând niciun fel de negociere, niciun fel de discuție privind acele termene din planul de restructurare, nu putem să vorbim despre un viitor al companiei și al acestor oameni. Este foarte important că primul pas trebuie făcut de către Ministerul Energiei de a discuta cu Comisia Europeană și a renegocia acele termene de închidere a capacităților de producție, pentru că există cel mai solid argument, toate noile capacităpți prevăzute sunt deja întârziate cu cel puțin 2 ani. Eu cred că, în momentul în care se va pune la masa dialogului acest argument și, bineînțeles, și cu criza energetică și cu ceea ce se întâmplă în alte țări și cu altă abordare pe care o au alte țări privind această resursă energetică, eu cred că va exista, acolo, o deschidere pentru a rediscuta termenele. Rediscutând termenele, înseamnă și o perspectivă pentru resursa umană din CEO”, a precizat liderul PSD Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!