spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesUn cadru didactic din Gorj a devenit și un mediator căutat! „Medierea...

    Un cadru didactic din Gorj a devenit și un mediator căutat! „Medierea este o procedură simplă și elegantă în același timp!”

     Are o carieră de succes, fiind un om pasionat și implicat în activitățile pe care le desfășoară zilnic. Este cadru didactic și mediator, descoperind noua profesie în urmă cu cinci ani!  Mirela Tacliciu s-a născut la Motru, dar profesează și locuiește la Târgu-Jiu. Își face foarte bine treaba, reușind să rezolve, de când profesează ca mediator, nenumărate cazuri care nu au mai ajuns în instanță! „În 4 ani și jumătate de când practic medierea am soluționat tot felul de conflicte: de la probleme legate de succesiuni, divorțuri, partaje, pretenții sau datorii nerambursate/creanțe, probleme legate de vecinătate, malpraxis, s-au negociat diverse clauze contractuale (…). Gorjenii trebuie să renunțe la  prejudecata că instanţa de judecată reprezintă singura opțiune pentru a rezolva un caz și să aleagă medierea pentru că este o procedură simplă și elegantă în același timp. Prin mediere scutesc bani, pot soluționa într-un timp scurt orice situație conflictuală și este o procedură confidențială. Soluția găsită și acceptată în mediere este avantajoasă tuturor părților”, a spus mediatorul Mirela Tacliciu.

    Mediere Gorj roxana

     

    Rep.: Ce studii aveți? De când sunteți profesor și ce materie/materii predați?

    Mirela Tacliciu: Am absolvit în Târgu-Jiu Școala Normală Spiru-Haret, profilul învățători-educatori, apoi Facultatea de Științe Juridice și Administrative, profilul „Științe Juridice”, specializarea Drept, din cadrul Universității „Constantin Brâncuși”. Sunt profesor pentru învățământul primar încă de la 20 de ani. La început am fost învățătoare, iar de 11 ani m-am transferat pe o catedră de sprijin la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă. Sunt „cadru didactic de sprijin” în Scoala Gimnazială „Constantin Săvoiu“- sprijin pentru educație, cum îmi place mie să spun și lucrez cu elevii cu dificultăți de învățare. În paralel am desfășurat și alte activități, în vânzări, în asigurări, iar acum pot spune că medierea este activitatea mea principală, prin timpul pe care i-l aloc.

     

    Rep.: Când ați descoperit medierea și posibilitatea de a face din mediere o nouă meserie?

    M.T.: Cred că medierea m-a descoperit pe mine în urmă cu 5 ani când am primit un telefon de la o persoană dragă, care făcuse cursul de formare pentru mediatori și căuta noi cursanți. Mi-a spus să citesc Legea 192/2006. Mi-am dat seama atunci că mi se potrivește și asta voi face pe viitor.

     

    Rep.: Cum reușiți să vă împărțiți timpul între școală și profesia de mediator?

    M.T.: În 3 zile pe saptămână sunt la birou după ora 12,00, iar în altele două pot avea programări și dimineața. Având în vedere faptul că în procedura medierii timpul este flexibil, nu este condiționat de nimeni- mediatorul și părțile stabilesc împreună data, ora și durata întâlnirilor-pot spune că reușesc să-l gestionez destul de bine. Este adevărat că mai sunt și perioade în care mi-aș dori ca ziua să aibă mai mult de 24 de ore …

     

    mediere gorj 5

    Rep.: Faptul că aveți experiență ca dascăl v-a ajutat în noua profesie? În ce fel?

    M.T.: Experiența didactică m-a ajutat foarte mult în formarea mea ca mediator. În ambele domenii activitatea pe care o desfășor este centrată pe om, pe nevoile lui.  În ultimii ani tendințele din pedagogia modernă vizează flexibilitatea educaţiei pentru a asigura o dezvoltare a capacităţilor şi aptitudinilor fiecărui elev raportat la  potențialul lui. Dacă atunci când eram noi elevi trebuia să ne adaptăm la rigorile sistemului şcolar, azi, dimpotrivă, școala începe să se  adapteze la elev şi să creeze condiţiile pentru dezvoltarea posibilităţilor lui. La fel este și în mediere: ești pus în faţa diferitelor probleme pe care trebuie să le abordezi diferențiat în concordanță cu tipologiile  pe care le ai în față, trebuie să te raportezi la nevoile și la interesele oamenilor atunci când încerci să dezamorsezi conflictul, să construiești împreună cu ei o soluție.  Mi-a fost  și îmi este foarte ușor să comunic cu părțile, să le ascult și să găsesc metodele cele mai bune, adaptându-le în funcție și de personalitatea lor.  În mediere sunt foarte importante toate experiențele, tot bagajul de cunoștințe și experiența din alte domenii cu care vii la „masa verde“ (J- nu cea de biliard-  masa verde- masa  negocierilor)

     

    Puteți citi continuarea interviului marți, în cotidianul nostru. Veți afla detalii interesante și despre cazurile rezolvate de mediatorul Mirela Tacliciu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: