spot_img
22.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iunie 22, 2024
Altele
    AcasăNational5 cele mai promițătoare startup-uri românești în 2024

    5 cele mai promițătoare startup-uri românești în 2024

    Descoperă care sunt cele mai promițătoare 5 startup-uri din România pe care trebuie să le urmărești în 2024. Citește și află informații utile!

    Сare este rata de reușită a startup-urilor în lumea afacerilor?

    Zeci de mii de afaceri se înființează în fiecare an în România (de exemplu, în primele 6 luni ale anului 2023 s-au înregistrat peste 50.000 de noi societăți). Aflate la început de drum, cu un plan de afaceri sau fără acesta, aceste companii își propun să creeze noi locuri de muncă și să aducă pe piață tehnologii, produse și servicii inovative.

    Astfel de afaceri se deschid în toate domeniile, de la prestări de servicii și retail și până la industria jocurilor de noroc online, așa cum este verde cazinou. Rata de reușită a unui startup este de numai 10%, pentru că 90% dintre aceste afaceri ajung să eșueze. Chiar și în cazul celor care înregistrează succes în primul an de la lansare, rata de eșec este de 70% începând cu al doilea an și până în al cincilea an de existență.

    Care sunt startup-urile românești care au devenit Unicorni?

    În România activează peste 2500 de startup-uri din diverse domenii, de la zona de educație și sănătate și până la cea de fintech. Startup-urile care reușesc să valoreze peste 1 miliard de dolari sunt denumite Unicorni. La nivel global, în 2024, există peste 1200 de Unicorni, iar printre aceștia se numără și două afaceri românești (UiPath și Elrond).

    UiPath a fost înființată în 2005 de către Daniel Dineș și Marius Țîrcă, care s-a transformat într-o afacere în domeniul software-ului de automatizare a proceselor robotizate de top în prezent. Cota de piață în 2024 a acestei afaceri este de 11. 08 miliarde de dolari, brandul numărând în acest moment peste 2800 de angajați.

    Elrond este un alt exemplu de reușită în zona statup-urilor, proiectul cu criptomoneda românească lansat în 2017 ajungând la o valoare de 1.24 miliarde de dolari în trei ani. Creatorul criptomonedei este Beniamin Mincu. Până în 2030, previziunile specialiștilor indică o creștere a prețului unei criptomonede EGLD la o valoare cuprinsă între 205.8 și 252.6 dolari. Practic, valoarea acestui startup se va tripla.

    Cum se prezintă piața startup-urilor din România?

    Chiar dacă este o zonă nouă în comparație cu ceea ce se întâmplă la nivel global, în România sunt active peste 2500 de startup-uri. De asemenea, activează 13 fonduri de capital de risc și 5 grupuri de investitori din categoria „Îngeri în Afaceri”. Dintre aceștia se remarcă:

    • Sparking Capital,
    • Talpeș Family,
    • Early Game Ventures,
    • TechAngels,
    • Roca X,
    • Bravva,
    • TVP Family Office,
    • Growceanu,
    • SeedBlink,
    • Hellen’s Rock,
    • Underline Ventures,
    • WIT Angels Club,
    • GapMinder VC.

    România este creditată cu un potențial mare de dezvoltare, având peste 180000 de persoane foarte talentate și o rețea solidă de universități. Prin urmare, noile startup-uri care se lansează pe plan local beneficiază de șanse reale de a se numără în procentul de 10% care reușesc.

    Care sunt cele mai promițătoare 5 startup-uri de viitor în România?

    Chiar dacă în acest moment distanță de la startup la Unicorn este extrem de mare pentru majoritatea afacerilor lansate în România, există 5 startup-uri care prezintă potențial de creștere.

    1. Vatis Tech a fost înființat în 2020 de Adrian Ispas; acest startup furnizează software bazat pe funcția de recunoaștere vocală pentru realizarea de transcripții în timp real. În 2024, compania numără 13 angajați și are 3 investitori, ultima investiție a acestora fiind de 691.000 de dolari.
    2. Hubgets este un startup înființat de Elena și Bogdan Cârstoiu în 2011 și care are un număr de angajați cuprins între 51 și 100 de persoane. Startup-ul activează în domeniul comunicațiilor online. Valoarea investițiilor efectuate până în 2024 în această afacere se ridică la 7 milioane de dolari.
    3. Yload este o companie care s-a înființat în 2018, ce îi aparține lui Alexandru Huzău și care are 8 angajați. Ultima investiție atrasă de către acest startup îi aparține brandului SeedBlink și se ridică la 473.000 de dolari.
    4. Licenseware este un startup înființat în 2020 de către Ciprian Grigore, Alex Cojocaru și Chris Allen, care numără 16 angajați și care activează în domeniul managementului licențelor software. Compania are 12 investitori, iar ultima investiție atrasă se ridică la 1.25 milioane de dolari.

    Bunnyshell este o companie înființată în 2018 de către Roxana Ciobanu, Alin Dobra și Silviu Chiran, care numără 30 de angajați și are 2 investitori. Afacerea este activă în

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
    error: Content is protected !!