spot_img
18.5 C
Târgu Jiu
joi, iunie 27, 2024
Altele
    AcasăNationalCare sunt modalitățile prin care poate fi atinsă creșterea economică?

    Care sunt modalitățile prin care poate fi atinsă creșterea economică?

    O creștere economică stabilă este o caracteristică de bază a unui stat ce prosperă și se dezvoltă. Creșterea economică este deseori caracterizată de o cantitate mare de întreprinderi, organizații și afaceri ce plătesc impozite și mișcă economia. De la site-uri cu jocuri de noroc ca HitnSpin până la mari întreprinderi ca Microsoft și Tesla, toate acestea au un aport important în economia țării.

    Dar, pe lângă acestea, care mai sunt tacticile și metodele folosite de politicieni pentru a ajunge la o creștere economică mai rapidă? În acest articol vei afla despre unele dintre cele mai importante tactici folosite de cea mai mare economie din lume, Statele Unite ale Americii.

    Reduceri de impozite

    Impozitele sunt una dintre cele mai importante aspecte ale economiei centralizate. Acestea sunt concepute pentru a crea un buget al țării care, mai apoi, va fi folosit pentru diferite proiecte la nivel de stat. Acestea însă sunt un instrument destul de bun când vine vorba și de dezvoltarea economică. Astfel, pentru o mai rapidă creștere economică, reducerea impozitelor este un instrument extrem de puternic.

    Odată cu reducerea impozitelor, cetățenii au mai mult numerar la îndemână, ceea ce, la rândul lui, crește fluxul de numerar, profiturile și veniturile întreprinderilor. Acest numerar este folosit la creșterea productivității, extinderea afacerilor, procurarea capitalului și îmbunătățirea tehnologiei, ceea ce face ca toată economia să înregistreze o creștere stabilă.

    Un exemplu cât se poate de animat al acestei tactici este legislația Tax Cuts and Jobs Act. Administrația Trump, în anul 2017, a propus reducerea impozitelor corporative la 20% (cea mai mare cotă fiind de 35% înaintea aduptării proiectului de lege). Au fost reduse, de asemenea, diferite categorii de impozite pe venitul personal. Acest proiect de lege a costat peste 1.5 trilioane de dolari și vizează o perioadă de 10 ani în care creșterea economică trebuie să se dubleze. Citește mai mult despre acest proiect de lege aici.

    Stimularea economiei prin dereglementare

    Dereglementarea este relaxarea parțială a diferitor reglementări și reguli impuse de stat unei industrii sau afaceri. Aceasta a devenit o piesă centrală a economiei Statelor Unite din anii 80, fiind unul dintre cele mai importante proiecte de lege a administrației Reagan. Mulți specialiști din domeniul economiei atribuie anume acestei tactici robusta creștere economică ce a caracterizat Statele Unite din între anii 1980 și 1990.

    Fanii acestei tactici susțin că reglementările prea strânse și birocrația excesivă sunt principalii factori ce constrâng întreprinderile și afacerile și le împiedică să se dezvolte la capacitatea lor maximă. Acestea, la rândul lor, încetinesc producția și capacitatea de angajare, ceea ce scade creșterea PIB-ului.

    Deși, în teorie, această tactică ar trebui să meargă de minune, crizele din anii 2000 și marele număr de bule de săpun sunt principalele contraargumente ale inamicilior acestei tactici.

    Mulți economiști menționează că a existat o lipsă de supraveghere de reglementare care a condus la criza financiară din 2008. Creditele ipotecare subprime, care sunt credite ipotecare cu risc ridicat pentru debitorii cu credite mai puțin decât perfecte, au început să rămână în neplată în 2007. Iată doar o mică listă dintre toate băncile cumpărate sau lichidate în cursul acestei perioade:

    • Ownit Mortgage Solutions
    • American Freedom Mortgage
    • New Century
    • American Home Mortgage
    • Ameriquest Mortgage
    • NetBank
    • Silver State Bank

    Industria creditelor ipotecare s-a prăbușit, ceea ce a dus la recesiune și criză economică mondială. O ulterioară salvare a multor bănci de către guvernul SUA a fost unica ieșire din aceas situație. O serie de reglementări au fost impuse în următorii ani, multe paragrafe a acelei dereglementări lobate de Reagan însă au rămas în codurile civile și penale a SUA.

    Utilizarea infrastructurii pentru a stimula creșterea economică

    Infrastructura rămâne însă unul dintre cele mai importante și îndrăgite investiții a tuturor guvernelor. Stimularea economiei prin crearea unor condiții mai bune pentru afacerile și întreprinderile locale este unul dintre cele mai simple metode de a crea o creștere abundentă a locurilor de muncă, veniturilor și așa mai departe. Odată cu crearea și îmbunătățirea drumurilor, autostrăzilor, podurilor, porturilor și căilor ferate, întreprinderile și marile companii pot lucra cât mai eficient posibil, producând mai mult și mai repede. Cu cât este mai mare un port, cu atât mai multe vapoare pot trage la acesta.

    În plus, astfel de cheltuieli creează locuri de muncă, o multitudine de companii private sunt angajate, ceea ce, la rândul lui, poate crea la fel, un având pentru economia statală. De asemenea, nu trebuie să uităm de investițiile adiacente infrastructurii. Benzinăriile, magazinele, diferite tipuri de chișcuri și alte mici tarabe, toate acestea sunt structuri ce aduc venit și cresc economia țării.

    Un exemplu de creștere economică rezultat a investițiilor abundente în infrastructură este proiectul Actul American de Recuperare și Reinvestire din 2009. Acest proiect de lege, adoptat de Congres la inițiativa administrației Obama, presupunea o investiție de peste 90 de miliarde de dolari în construirea și repararea diferitor poduri, autostrăzi și porturi de pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii. Acest proiect de lege a dat roade abia peste câțiva ani, fiind unul cu o durată îndelungată, ceea ce nu taie din succesul colosal al acelor investiții.

    (P)

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
    error: Content is protected !!