spot_img
18.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 23, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesO fostă jurnalistă, cea mai experimentată creatoare de mărțișoare. A fost anchetată...

  O fostă jurnalistă, cea mai experimentată creatoare de mărțișoare. A fost anchetată de Securitate pentru că vindea simbolurile primăverii

  Mariana Medrega este cea mai experimentată creatoare de mărțișoare din județul Gorj. Ea confecționează mărțișoare încă din perioada regimului comunist, iar această pasiune i-a adus multe neplăceri. Primele mărțișoare pe care le-a confecționat, în anul 1986, erau făcute din pene de găină. Securitatea a anchetat-o, fiind acuzată că a furat penele de găină.

  „Am vândut două ore mărţişoare şi patru ore am fost audiată. Făceam atunci mărţişoare din pene. Au fost primele mărţişoare pe care le-am făcut. Mai puneam ghindă şi iederă. M-au întrebat unde lucrez şi le-am spus că la CITEX (n.red. – o fostă întreprindere de construcţii). «Soţul unde lucrează», m-a întrebat securistu. «La Avicola» (n.r. –  o fostă societate de creştere a puilor), i-am răspuns. «Păi penele le fură de la Avicola şi tu iei aracetul de la CITEX». Pe vremuri, mai făceam mărţişoare pe tijă de cocean. Îl tăiam rotund, după care îi puneam o sÎl tăiam rotund, după care îi puneam o sârmuliţă şi pe el lipeam flori presate“, a relatat Mariana Medrega. 

  „În câteva ore, câştigam jumătate din salariul pe o lună“

  Vindea mărțișoarele, în perioada comunistă, la colțul străzii. Cererea era foarte mare, deoarece nu se găseau atunci. „În câteva ore, câştigam jumătate din salariul pe o lună. Atunci nu prea se făceau mărţişoare. Aveam o prietenă care lucra la un magazin unde se vindeau mărgele şi alte accesorii. După un timp, acestea erau scoase din uz pentru că se învecheau. Eu le luam şi cu nichelină de la uzina mecanică Sadu le transformam în mărţişoare“, povesteşte fosta jurnalistă.

  Mărțișoare făcute din pastă de porțelan și flori de câmp

  Mariana Medrega se află în această perioadă cu mărțișoare la Târgul primăverii, din zona centrală a municipiului Târgu Jiu. Aceasta realizează mărțișoare din porțelan, pe care o face singură.

  Mariana Medrega povestește că a început să lucreze la obiectele care vestesc venirea primăverii chiar din primăvara anului trecut, când a cules diferite floricele şi frunze: „Sunt flori în culori vii. De exemplu, acum au început să apară viorelele. Când culeg floare de păducel ca să-i fac ceai soţului îmi opresc şi eu. Eu le culeg, le usuc şi le presez. Cam după sărbătorile de iarnă mă apuc de lucru. Prepar pasta de porţelan, o ştanţez şi pe urmă lipesc florile naturale cu un lac special. Nu este ceva complicat. Au fost cele mai căutate şi le-am vândut pe toate, deoarece sunt oameni care apreciază ceea ce este făcut manual“.

  Pastă de porțelano face tot singură din făină de orez şi aracet. „Pasta de porţelan o prepar singură. Cumpăr amidon sau iau orez şi fac făină de orez, care se realizează cu parafină lichidă, aracet pentru lemn. Se prepară o pastă. Sunt multe reţete şi am învăţat singură să prepar“, a mai spus Mariana Medrega, care a fost jurnalistă şi chiar a condus un post de radio, iar o perioadă a deţinut chiar şi o publicaţie. Aceasta studiat timp de opt ani artele plastice la Palatul Copiilor din Târgu Jiu.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: