spot_img
8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăActualitateGăuri în Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului

    Găuri în Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului

    Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului, capodoperele brâncuşiene de la Târgu Jiu, au o serie de găuri de mari dimensiuni. Orificiile şi fisurile apărute în renumitele opere de artă se tot măresc din cauza infiltrării apei şi a fenomenului de îngheţ-dezgheţ, din perioada iernii.

    Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuşi“, din cadrul Primăriei Târgu Jiu, care administrează operele lui Constantin Brâncuşi, a spus că anumite chituri de la restaurarea anterioară s-au desprins și operele au nevoie de lucrări de întreținere: „Toate aceste cavităţi ale pietrei sunt monitorizate şi unele sunt securizate, iar altele nu necesită o securizare deoarece nu-i permite pietrei să «respire» şi să lucreze în continuare, dar această decizie este luată de restaurator. Sunt anumite desprinderi ale unor chituri foarte vechi. Noi ne dorim refacerea acestor chituri, care sunt  învechite şi cad. Termenul de valabilitate este depăşit. Este un fenomen firesc“.

    Fisurile sunt monitorizate

    Toate fisurile sunt monitorizate, potrivit directorului Centrului de Cercetare şi Documentare „Constantin Brâncuși“, pentru ca să nu se desprindă şi elemente din operă:  „Trebuie să fim atenţi la aceste desprinderi de chituri ca să nu se desprindă şi cu material din Poarta Sărutului. Este foarte important ca fiecare fisură sau cavitate să fie monitorizată cu mare atenţie, astfel încât să nu se producă un astfel de eveniment, până în momentul restaurării, când aceste chituri vor fi înlocuite şi se vor aplica unele noi“, a mai spus Strâmbulescu.

    Se aşteaptă întocmirea proiectului de restaurare

    Conducerea Centrului de Cercetare şi Documentare susţine că este nevoie de restaurarea tuturor operelor care fac parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, inclusiv a Coloanei fără Sfârşit, dar se aşteaptă finalizarea proiectului. „Institutului Naţional al Patrimoniului se ocupă de întocmirea proiectului de restaurare. Ne dorim ca această etapă să se deruleze cât mai repede, pentru toate operele au nevoie de o restaurare“, a mai menţionat Doru Strâmbulescu.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: