spot_img
15.9 C
Târgu Jiu
duminică, iunie 4, 2023
Altele
  AcasăActualitateMaestrul Gheorghe Zamfir, la mormântul bunicilor din Stejari - Gorj

  Maestrul Gheorghe Zamfir, la mormântul bunicilor din Stejari – Gorj

  Foto: Ionel CILICA-DIACONU

  În cimitirul cătunului Judele al comunei Stejari a avut loc, sâmbătă, 30 iulie, sfințirea crucii așezate la căpătâiul bunicilor maestrului Gheorghe Zamfir, care a fost refăcută pe cheltuiala acestuia.

  La Stejari sunt înmormântați bunicii materni ai lui  Gheorghe Zamfir, mama acestuia fiind născută chiar în această comună goejeană. Slujba de sfințire și de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți, desfășurându-se în prezența marelui naist. Alături de acesta s-a aflat prof. dr. Ștefan Popescu, discipol al maestrului.

  A compus peste 300 de lucrări muzicale

  Gheorghe Zamfir s-a născut, la data de 6 aprilie 1941. Acesta a copilărit la Găești, județul Dâmbovița. În lunga sa carieră, marele naist a compus peste 300 de lucrări muzicale, aparținând genului folcloric, cameral, vocal și instrumental.

  Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi. Acesta l-a înlocuit cu noi variante care conțineau 22, 25, 28 și chiar 30 de tuburi. În 1966 a ajuns dirijor al Ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București și a scos primul sau disc cu sprijinul Casei de discuri „Electrecord”.

  Gheorghe Zamfir este Doctor Honoris Causa Magna Cum Laudae al Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu.

  Foto: Ionel CILICA-DIACONU
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: