spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateMărturii ale gorjenilor ajunși în vămile cu Ucraina. „M-am trezit cum îmi...

    Mărturii ale gorjenilor ajunși în vămile cu Ucraina. „M-am trezit cum îmi curg lacrimi pe obraji“

     

    Un prim transport cu ajutoare pentru refugiații ucrainieni, dar și pentru populația care a rămas în țara afectată de război a plecat din județul Gorj, la jumătatea săptămânii trecute. Este vorba de produsele strânse la Parohia Sf. Nicolae din Târgu Jiu.

    „Nu am ajuns în Ucraina, pentru că sunt multe restricții, dar am încărcat trei microbuze ale celor de la Crucea Roșie, care au plecat direct cu șoferi ucrainieni la Kiev. De asemenea, am împărțit alte ajutoare în vamă“, a spus Andrei Porei, unul dintre voluntarii care au participat la această acțiune.

    „Copiii sunt cei mai afectați“

    Acesta a povestit că a fost marcat de întâmplările prin care sunt nevoiți să treacă mai ales copiii și mamele lor. „Oamenii spun că este un dezastru. Copiii sunt cei mai afectați, sunt speriați și terifiați. Dacă-i întreb ce își doresc, spun că o jucărie sau animalul de companie“.

    Andrei Porei a povestit că refugiații nu vor ajunge în Gorj în perioada imediat următoare, pentru că cei mai mulți vor să plece în alte țări, iar cei care rămân în țară preferă orașele mari: „Nu vor veni la Gorj, cel puțin în perioada imediat următoare, pentru că majoritatea vrea să plece din România, în alte țări din Europa, unde au rude sau să meargă în orașele mari din România, pentru că acolo sunt aeroporturi și au posibilitatea să plece sau unii chiar să lucreze și să trăiască până când trece războiul“.

    „Suntem organizați foarte bine în vamă“

     

    Claudiu Fiu, consilier local, a însoțit și el transportul cu ajutoare din județul Gorj: „Transportul s-a desfășurat prin Crucea Roșie. Din tot ce am reușit să strângem din Gorj, au fost trei transporturi care au plecat spre Kiev, iar o altă mașină cu produse a ajuns în vamă“.

    Acesta a fost uimit de organizarea care există în partea românească: „Am discutat cu unii refugiați. Cei mai mulți sunt în tranzit. Nu rămân 15 la sută la noi în țară. Este îngrozitor atunci când îi vedeam pe copii. Suntem organizați foarte bine în vamă. Există un filtru medical pentru refugiați, care beneficiază de o inspecție medicală și, apoi, de un triaj. Fiecare primește ce are nevoie. Se știe exact de spațiile de cazare existente și cei care vor să rămână sunt îndrumați exact unde trebuie să ajungă. Cei care ajung primesc imediat ceai, cafea și mâncare. Erau întrebați de ce au nevoie. Unii spuneau că de un cărucior pentru copii sau de cârje pentru persoanele bolnave sau în vârstă și se rezolva într-un timp foarte scurt“.

    Claudiu Fiu a povestit și de imaginile suferinței pe care le-a văzut și că nu și-a putut stăpână lacrimile. Am văzut și imagini dureroase: copii care se despărțeau de tații lor care-i aduceau până la vamă, ier ei se întorceau să lupte. M-am trezit la patru dimineață, iar primii care au trecut granița erau doi fetițe de 11 și 4 ani, însoțite de bunica lor. Cea mică avea un inorog în mână din pluș și era îmbrăcată în niște ștrampi subțiri și m-am trezit cu îmi curg lacrimi pe obraji“.

     

    Bani pe seama refugiaților

     

    Andrei Porei spune că, din păcate, sunt și persoane care încearcă să profite de pe urma războiului și să câștige cât mai mult. Acesta spune că sunt persoane care chiar le vând refugiaților unele ajutoare ajunse în vama Siret.

    Claudiu Fiu a relatat că proprietarul unei pensiuni la care merseseră cu ajutoare le cerea bani refugiaților: „Discutasem să ducem un transport de ajutoare la o pensiune unde sunt cazați refugiați, dar am observat că li s-a cerut bani pentru cazare. Proprietarul pensiunii a spus de ce ar avea nevoie pentru a le asigura hrana refugiaților. Când am ajuns m, am observat că se negociau prețuri. Am aflat de la o refugiată că lui s-a cerut 150 de dolari pe masă și cazare. I-am spus proprietarului de ce mai solicită ajutorul nostru, în condițiile în care face o afacere. Nu i-am mai lăsat nimic“.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: