spot_img
Altele
    AcasăActualitateSalvamontiștii trag un semnal de alarmă: legea prin care li se permite...

    Salvamontiștii trag un semnal de alarmă: legea prin care li se permite folosirea girofarului zace în parlament de cinci ani

    Salvamontiştii nu pot să ajungă în cel mai scurt timp la victimele din zonele montane pentru că nu pot să folosească mijloacele de avertizare sonore şi vizuale atunci când se deplasează în trafic.

    Salvamont nu este menţionat de legislaţia în vigoare ca serviciu de urgenţă, astfel că maşinile de intervenţie nu pot să se deplaseze cu ajutorul girofarurilor.

    „Toţi fac parte din sistemul de urgenţă al ţărilor lor, salvează oameni pe munte, acţionează în regim de urgenţă, acorda prim-ajutor medical, transporta accidentaţi şi salvează vieţi.

    Diferenţa faţă de restul Europei, doar în România, echipele Salvamont nu se pot deplasa la accidente şi nu pot transporta accidentaţi circulând pe drumurile publice în regim prioritar cu ajutorul mijloacelor de semnalizare acustică şi vizuală.

    Acest lucru se datorează necorelării legislaţiei, un act normativ asigura structurilor Salvamont caracterul de servicii de urgenţă, permite achiziţia de ambulante şi autospeciale de intervenţie, vehicule dotate prin construcţie şi omologare cu mijloace de semnalizare acustică şi vizuală, dar alt act normativ nu nominalizează Salvamont între serviciile de urgenţă care au voie să le folosească. Suntem singurul serviciu de urgenţă din România care ne confruntăm cu acest paradox, putem cumpăra şi deţine vehicole de interventie si transport accidentati, dar nu le putem folosi în acţiunile care impun regim de urgenţă“, se arată într-un mesaj pe pagina de Facebook Salvamont Romania-Dispeceratul Naţional Salvamont.

    Proiectul de lege care permite folosirea mijloacelor de avertizare acustice şi vizuale aşteaptă de cinci ani să fie adoptat: „Legislaţia necesară a fost concepută, a obţinut avizele necesare, dar, de peste 5 ani nu intră pe ordinea de zi să primescă votul final, perioadă în care salvamontiştii au avut peste 30.000 de acţiuni de salvare“, a mai transmis Salvamont.

     

    Salvamontiştii au transportat la spital peste 3.000 de victime

     

    Peste 3.000 de persoane au fost salvate, anul trecut, de către salvamontiştii din România, „8.265 de persoane au fost salvate de Salvamont România în anul 2021, dintre acestea peste 3.000 necesitând transport de urgenţă la unităţile spitaliceşti. Poate cele 100 de ambulanţe şi autospeciale de intervenţie din cadrul celor 42 de structuri Salvamont nu au dreptul sa circule în regim prioritar pe şosele, cand se îndreaptă către o urgenţă, dar credem că miile de persoane salvate şi care trebuie duse la spital, merită transport prioritar, cel care poate face diferenţa între viaţă şi moarte“, au mai transmis reprezentanţii Salvamont.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: