spot_img
10.4 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateScandalul participării actorilor de la teatrul din Târgu Jiu la Festivalul de...

    Scandalul participării actorilor de la teatrul din Târgu Jiu la Festivalul de la Veneția continuă

    Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu este implicat într-un scandal de proporții, care a depășit granița României, la nicio lună de la instalarea în funcție a noului director, Mariana Ghițulescu. Conducerea teatrului și regizorul piesei care s-a jucat la Festivalul de la Veneția de către actorii teatrului se acuză reciproc de rea credință.

    Mai mulți actori care joacă într-o piesă de teatru din genul „Commedia dell’arte“ au fost nevoiți să își depună cereri pentru concedii de odihnă pentru a putea participa la Carnavalul de la Veneția, unde au fost invitați de către Institutul Cultural Român (ICR). Mai mult decât atât, aceștia au depus cereri pentru a putea să folosească în cadrul spectacolului costumele.

    Conducerea Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ susține, într-o postare pe Facebook, că nu deține drepturi de autor asupra spectacolului, pe motiv că fosta conducere a încheiat contractul în defavoarea instituției, iar spectacolul jucat în piața San Marco din Veneția reprezintă un proiect privat, deși piesa prezentată a avut premiera pe scena teatrului din Târgu Jiu.

    „Spectacolul mai sus menționat (n.r. – «Teatrul Măștilor»), a fost realizat de domnul Michele Modesto Casarin, regizor, conform Contractului nr. 3909/05.10.2022 , încheiat în baza legii dreptului de autor (Legea nr. 8/1996 ), între Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, reprezentat legal de către managerul Brehuță Cosmin și d-nul regizor Michele Modesto Casarin. Conform contractului mai sus menționat, spectacolul NU MAI APARȚINE T.D.E.G. încă din data de 5 noiembrie 2022, drepturile de autor fiind cedate Teatrului doar pentru o scurtă perioadă de timp care s-a încheiat la data menționată. Conform contractului, T.D.E.G. a deținut dreptul de a juca acest spectacol doar o săptămână de la data premierei (30.10.2022), astfel încât, în prezent, producția nu mai aparține instituției, contractul fiind semnat în acești termeni extrem de nefavorabili pentru instituție deși, aceasta din urmă a angajat costuri substanțiale pentru realizarea producției în discuție.
    În altă ordine de idei, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, nu a încheiat cu Teatrului Dramatic Elvira Godeanu niciun contract sau parteneriat, ci cu Asociația Culturală Pantakin, asociație deținută de domnului regizor Michele Modesto Casarin, astfel încât Teatrul nu are nicio implicare juridică în acest demers, în prezent producția și drepturile de difuzare aparținând exclusiv regizorului. Conform documentului de informare primit de către teatru, cele două organisme sunt organizatoare și suportă toate cheltuielile. Referitor la plecarea și participarea actorilor la Festival, trebuie menționat că aceștia nu au suportat cheltuielile de deplasare din resurse proprii, postările de pe Facebook fiind o dezinformare asupra realității“, susține noua conducere a teatrului din Târgu Jiu.

    De asemenea, conducerea teatrului de la Târgu Jiu susține că a încercat să facă demersuri pentru ca teatrul să participe oficial la festival, dar nu s-a ajuns la nici un rezultat.

    „În contextul celor de mai sus, atașăm email-ul redactat de actualul manager al Teatrului, doamna Ghițulescu Mariana, adresat domnul regizor Michele Modesto Casarin, încă din luna ianuarie, din care se poate vedea buna intenție de a promova acest eveniment, desigur în urma semnării unor documente oficiale între Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, documente ce nu au fost semnate niciodată.
    Mai mult, pentru a identifica soluții am avut o convorbire telefonică cu domnul director al IRCCU Veneția, Cristian Luca, în care i-am explicat poziția TDEG.
    În speranța că aceste aspecte sunt în măsură să facă lumină în noianul de dezinformări apărute, vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită de a prezenta motivele pentru care TDEG nu a promovat această plecare a celor 7 (șapte) angajați ai Teatrului, care au cedat prin contractul semnat cu ICR, inclusiv dreptul de promovare a participării acestui spectacol în cadrul Carnavalului de la Veneția. D-na manager, Ghițulescu Mariana a susținut plecarea actorilor, prin acceptul participării, până la urmă un demers privat al lor, prin schimbarea programului de repetiții și spectacole în care aceștia erau distribuiți, aprobarea cererilor de concediu, astfel oferindu-le oportunitatea de a juca spectacolul și de a le pune la dispoziție costumele și recuzita care aparțin instituției. Așa cum pe larg am arătat, plecarea celor șapte colegi a fost cu Asociația Patakin.” se mai precizează în comunicatul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.
    Michele Modesto Casarin: „Directoarea NU a vrut să trimită documentele pentru a fi semnate“

    În tot acest conflict a intervenit și regizorul italian al piesei, Michele Modesto Casarin, care susține într-o postare pe Facebook cum că nu a primit vreo cerere din partea teatrului pentru cedarea drepturilor asupra piesei, pe care este dispus să le cedeze chiar și pe zece ani.
    „Sunt Michele Modesto Casarin, directorul artistic al Pantakin, și aș vrea să fac câteva comentarii la postarea directoarei Mariana Ghițulescu. Am fost onorați să-i găzduim pe actorii teatrului Elvira Godeanu din Veneția. Relația a început în ianuarie, când la conducere era Iulian Marinarescu, care și-a dat acordul pentru a participa la carnaval, la fel ca și primarul din Târgu Jiu, care a fost entuziasmat de această posibilitate.
    Nu am știut că autorizația de desfășurare a spectacolului a expirat. Directorul Cosmin Brehuță nu mi-a spus că autorizația era doar pentru o lună. Eu lucrez în România din 2007 și nu am avut niciodată această problemă. Spectacolele mele au fost jucate în București Giurgiu, Târgoviște în aproximativ 200 de reprezentații. Când mi s-a spus că directorul nu mai vrea să facă spectacolul pentru că nu mai aparține teatrului, lucru pe care în ianuarie când am făcut propunerea de a aduce «Teatrul Măștilor» la Veneția nu l-a menționat nimeni, am cerut să trimită imediat documentația ca să pot semna eliberarea și să se poată juca mâine „Teatrul măștilor“ într-o lună într-un an într-un secol. Am întrebat în repetate rânduri, dar nu mi s-a dat niciun răspuns. Din partea lui Pantakin și a Institutului Cultural Român de la Veneția, lucrurile au fost făcute cu bună știință și în conformitate cu legea. Singurul și unicul adevăr este că directoarea NU a vrut să trimită documentele pentru a fi semnate, iar pentru asta pot invoca mai mulți martori. (…)
    În fine, dacă este adevărat că piesa nu s-a putut juca pentru că nu are contract, de ce s-a jucat la mijlocul lunii ianuarie? REITEREAZ că sunt dispus să semnez autorizația chiar și imediat. Pot să iau un avion pe cheltuiala mea și să vin la Târgu Jiu să semnez, dar adevărata întrebare este: vrea directoarea să joace spectacolul? Pentru că acest lucru nu pare să fie cazul. Dar s-ar putea să mă înșel. Continui să aștept cu speranță documentația pentru ca o echipă excelentă ca cea de la Teatrul Mastilor să se poată întoarce la treabă.
    Trăiască comedia
    Trăiască teatrul“. a scris pe Facebook regizorul Michele Modesto Casarin.

    Indiferent cine ar avea dreptate, acest scandal arată cât de bine ne pricepem noi, românii, să ne facem de râs, de această dată la nivel internațional, în loc să lăsăm la o parte orgoliile, să fim serioși și să obținem maxim de promovare din orice oportunitate, cum, de exemplu, a fost aceasta.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: