spot_img
21.6 C
Târgu Jiu
duminică, iulie 21, 2024
Altele
  AcasăEconomicPreț record la energia electrică în România: peste 550 de euro/MWh

  Preț record la energia electrică în România: peste 550 de euro/MWh

  Piața spot de energie electrică de la București a atins un nou record: peste 2.700 de lei, adică 554 de euro/MWh pentru energia livrată miercuri, 17 august. Și prețurile din Europa sunt la niveluri record pe unele piețe, unde s-a ajuns la peste 800 de euro/MWh.

  Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia livrată miercuri este de 2.709 lei/MWh. Este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București, în condițiile în care precedentul nivel maxim istoric a fost înregistrat în data de 8 martie 2022, și a fost de 2.673 lei/MWh.

  Prețuri record și pe alte piețe

  În euro, prețul pieței spot de la București este de 554 de euro/MWh, preț care este întâlnit și pe unele piețe de lângă noi.

  Prețurile spot pentru energia livrată mâine sunt mari în aproape toată Europa. Prețuri de peste 550 de euro MWh sunt înregistrate pe cele mai mari piețe din UE, Germania și Franța. În țările baltice s-a ajuns la prețuri de peste 800 de euro/MWh. Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt și de patru ori mai mici (139 de euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețurile energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

  Mai mult de jumătate din energie este tranzacționată pe PZU

  Prețul record pentru energia livrată mâine este înregistrat în condițiile în care se importă energie electrică din Bulgaria, la maximumul posibil al rețelei, în marea majoritate a intervalelor orare (la puteri de 1.300 MW), iar o parte ajunge în rețeaua ungară.
  Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.
  În luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!