spot_img
16.5 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăCulturaBilanț la final de mandat al directorului Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“: investiții...

    Bilanț la final de mandat al directorului Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“: investiții importante, creștere mare a spectacolelor și public numeros

    Actorul Cosmin Brehuță, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a prezentat un bilanț la finalul mandatului în fruntea instituției de cultură, care a fost cea mai activă din județul Gorj. Acesta a fost înlocuit din funcție în urma unei evaluări controversate, în urma căruia a primit un punctaj de 8,95, cu 0,05 mai puțin decât punctajul minim care i-ar fi permis să își continue activitatea.

    Cosmin Brehuță i-a mulțumit soției sale, actrița Mădălina Ciobănuc, pentru că l-a suportat în această perioadă.

    „Vorbim de peste 45 de premiere, din care 13 pentru copii. Am văzut că este nevoie și am văzut că este o obișnuință ca duminica părinții să-și aducă copiii la teatru, cu toate că sălile sunt destul de echilibrate. De multe ori ne întâlnim cu mai mulți părinți și bunici, decât copii, și tocmai de aceea repertoriul a fost unul bazat pentru a satisface cumva toate cerințele spectatorilor.

    Inevitabil, trebuie să fac o comparație. Dacă am vorbit că în această perioadă au fost peste 45 de premiere, în cei cinci ani dinaintea mea s-au făcut doar 22 de premiere. Dacă e să ne gândim în câți ani s-au făcut 45-50 de premiere, discutăm de o perioadă cuprinsă între 2007 și 2017“, a declarat Cosmin Brehuță.

     

    Aproape 650 de spectacole

     

    Acesta a precizat că au avut loc aproape 650 de spectacole, ținându-se cont și de perioada pandemiei: „În această perioadă de cinci ani vorbim de un număr de spectacole care a fost destul de mare. În 2017 au fost 62 de spectacole, în 2018-154 de spectacole proprii, în 2019, de 172 de spectacole, în 2020-60 de spectacole, 2021-103 spectacole, iar în 2022- 97 de spectacole. Vorbim de spectacole proprii care dau însumate suma 648 spectacole proprii, la care se adaugă cele trei ediții de festival organizate“.

    Iani Gârbaciu, consultantul artistic al Teatrului, a precizat că numărul de spectacole ar fi fost mult mai mare, dacă nu era perioada de pandemie: „În această perioadă de cinci ani de mandat ne-am lovit cu toții de perioada pandemică, atunci când nu am putut să lucrăm așa cum ne doream și nu am putut să avem atât de multe proiecte cultural artistice, iar dacă nu treceam prin această perioadă, numărul premierelor întâmplate la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu era mult mai mare“.

     

    Aproximativ 35.000 de spectatori la fiecare stagiune

     

    Pe fiecare stagiune, la teatru au venit aproximativ 35.000 de spectatori. „În ceea ce privește publicul, în 2017, în perioada septembrie-decembrie, au fost 6.000 de spectatori, în 2018-28.5412 de spectatori în sala teatrului și 3.600 în afara lui, 2019-28.742 la sediu și 4.920 în afară, 2020, an de pandemie, – 9.800 de spectatori la sediu și 4.383 în afara lui, 2021 – 9.556 la sediu și 1.300 în afară, iar în 2022 în perioada festivalului au fost peste 9.000 de spectatori. Vorbim într-un an normal de peste 34.000 de spectatori, ceea ce nu este de ici de colo pentru mărimea orașului nostru și pentru că avem o singură sală de spectacole“.

    „După o pauză de cinci ani a revenit în atenția și în interesul comunității Festivalul de elevi „Constantin Stanciovici Brănișteanu“, o rampă de lansare pentru tinerii gorjeni. S-a desfășurat în fiecare an“, a menționat Iani Gârbaciu.

     

    Mai mulți actori

     

    Trupa de actori a teatrului a crescut. „Vorbim de o trupă care numără în prezent 27 de artiști. Per ansamblu, acum cinci ani și jumătate, în instituție erau ocupate 57 de posturi, iar astăzi sunt 68 de posturi ocupate. Vorbim de o creștere numerică, ci și valorică“.

     

    Investiții importante

     

    Conducerea teatrului a realizat în acești ani o serie de investiții importante: „În ultimii ani vorbim de un aflux. În primii 28 de ani ai teatrului nu a existat un mijloc de transport. Astăzi sunt trei mijloace de transport, două mașini mici și o dubă, care au costat 5.000 de lei.

    Am reușit să amenajăm un atelier în care de mai bine de patru ani se produc decorurile teatrului. Este vorba de un atelier echipat pentru această activitate. Să sperăm că investițiile vor continua în acest atelier. Vorbim de echipamente pentru întregul personal, schimbarea centralelor termice, chillerul pentru aer condiționat.

    Pe partea de sunet și lumini s-au făcut o serie de dotări foarte importante: 20 de lavaliere, mixer digital, boxe pentru exterior și multe altele. Peste 4,5 miliarde de lei vechi s-au cheltuit pentru lumini“, a declarat Cosmin Brehuță.

     

    Miliarde de lei au fost luați din bugetul

     

    Actorul Cosmin Brehuță a declarat că primăria a luat din bugetul teatrului o sumă de 17 miliarde de lei: „Au avut loc o serie de rectificări negative în urma cărora teatrul a oferit, în urmă cu aproximativ o lună, la solicitarea Primăriei, aproximativ 17 miliarde de lei vechi din buget. Au și venit de la Ministerul Dezvoltării alte 40 de miliarde de lei. Au rămas, practic, la 23 de miliarde de lei vechi care pot fi cheltuite pentru lucrurile de care această instituție are nevoie. Nu este nicio problemă că nu s-a mai dorit să mă ocup de ele. Ar fi nevoie de schimbarea scaunelor, de reparat turnul de scenă, de un microbuz sau un autocar, dar și de construcția unui spațiu“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: