spot_img
5.3 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăCulturaManifestări dedicate împlinirii a 66 de ani de la trecerea în eternitate...

    Manifestări dedicate împlinirii a 66 de ani de la trecerea în eternitate a lui Brâncuși

    Împlinirea a 66 de ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuși va fi marcată, în zilele de 16 și 17 martie, în municipiul Târgu Jiu.

    Joi, 16 martie, va fi prezentată expoziția ,,Documente din Arhivele Naționale ale județelor Gorj și Dolj cu privire la Ansamblul Sculptural brâncușian de la Târgu Jiu”, organizată de Universitatea „Constantin Brâncuși” la sediul Rectoratului, din strada Tineretului.

    În aceeași zi, în sala Muzeului Județean Gorj, din strada Geneva, dr. Sorin Lory Buliga va susține conferința „Brâncuși și tradițiile populare românești”. În spațiile expoziționale va fi vernisată expoziția „Tărâmuri ascunse” a artistului plastic Florin Mocanu. Curatorul expoziției este Marius Barb, iar analiza critică va fi susținută de istoricul și criticul de artă Luiza Barcan.

    După-amiază, la Galeriile Municipale de Artă va fi deschisă expoziția „De la materie la spirit” a sculptorului Aurel Contraș. Curatorul expoziției este Florin Gheorghiu și critica aparține aceleiași Luiza Barcan. Ambele expoziții vor beneficia de ambianța muzicală creată de elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu”.

    Seara se va încheia, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, cu expoziția de pictură a artiștilor plastici Valeriu Sepi și Nicu Covaciu, ambii absolvenți ai Facultății de Arte din Timișoara și membri ai legendarei trupe de rock Phoenix.

    Vineri, 17 martie, vor fi prezentate lucrările câștigătoare ale concursului „Brâncușiana Copiilor”, într-o expoziție organizată de Școala Gimnazială „Pompiliu Marcea”, Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”.

    Evenimentele sunt organizate de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, împreună cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Târgu Jiu a UAP România, Institutul Cultural Român, Universitatea „Constantin Brâncuși”, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

    Ce a mărturisit Brâncuși înainte de a muri

    Constantin Brâncuşi s-a stins din viaţă la data de 16 martie 1957 la Paris. Cu puţin timp înainte, Brâncuşi, care era slăbit din cauza suferinţei, l-a chemat la el pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, pentru a se spovedi şi împărtăşi, după care îi mărturiseşte: „Mor cu inima tristă, pentru că nu mă pot întoarce în ţara mea”. La 16 martie 1957, la ora 2 dimineaţa, Constantin Brâncuşi se stinge din viaţă, iar la 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.

    În acelaşi loc de veci se mai află îngropaţi Alexandre Istrati şi Natalia Dumitresco, cei care au fost şi legatarii testamentari ai marelui artist. Cei doi l-au îngrijit în ultimii ani ai vieţii sale pe Brâncuşi. L-au cunoscut după ce, în anul 1948, au închiriat un atelier în Impasse Ronsin, alături de atelierul artistului.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: