spot_img
10.3 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 28, 2024
Altele
    AcasăNationalCum afectează tehnologia Inteligenței Artificiale ocuparea forței de muncă?

    Cum afectează tehnologia Inteligenței Artificiale ocuparea forței de muncă?

    Inteligența artificială, ca orice noutate, ridică o serie de provocări pentru autorități, întreprinderi și angajați. Automatizarea proceselor susținute de inteligența artificială poate schimba natura și structura angajării. Este probabil ca tehnologiile AI să aibă ca rezultat apariția de noi locuri de muncă, dar multe dintre cele existente vor dispărea sau vor fi schimbate fundamental datorită cooperării omului și mașinii.

     

    Inteligența artificială afectează din ce în ce mai multe aspecte ale vieții noastre, inclusiv munca. Asistăm la utilizarea soluțiilor tehnologice inteligente în recrutare, formare și dezvoltare a carierei. Află din acest articol cum poate afecta inteligența artificială ocuparea forței de muncă.

    Ce este mai exact Inteligența Artificială?

    Imitarea de către mașini, în special sisteme informatice, a proceselor care determină inteligența umană. Cu alte cuvinte, inteligența artificială este știința modului de a produce mașini echipate cu unele dintre caracteristicile minții umane, cum ar fi capacitatea de a înțelege limbajul, de a recunoaște imagini, de a rezolva probleme și de a învăța.

    Conform acestei definiții, aproape orice program care utilizează un minim de cunoștințe umane este o manifestare a AI. Se poate califica aici un program care vorbește pe baza numelui și genului unei persoane, sau sisteme mult mai complexe care recunosc vorbirea umană și vorbesc cu el.

    Fără îndoială, munca multor oameni se va schimba semnificativ prin utilizarea inteligenței artificiale (AI). Acest lucru nu se mai aplică doar sectorului de înaltă tehnologie, ci se aplică deja aproape tuturor sectoarelor. AI poate fi folosit pentru o gamă largă de sarcini din companie, de la producție până la dezvoltarea personalului. 

    Utilizarea software-ului la apariția inteligenței artificiale se bazează pe trei componente și anume:

    • Algoritmi avansați de inteligență artificială;
    • Sisteme informatice;
    • Baza de date cu sisteme de management.

    Pentru a reproduce cât mai fidel comportamentul uman, a fost necesară crearea inteligenței artificiale.

    Inteligența artificială și piața muncii

    Întrebarea esențială este: Cum va afecta IA piața muncii? Îmbunătățirile tehnologice au crescut eficiența și producția de-a lungul istoriei omenirii Există o credință larg răspândită că automatizarea progresivă și dezvoltarea inteligenței artificiale vor lua locurile de muncă ale oamenilor.

    În timp ce companiile din toate industriile și-au pus ochii pe transformarea digitală în ultimii ani, criza neașteptată provocată de COVID-19 a accelerat strategiile de digitalizare în toate industriile. Inteligența artificială este văzută ca o oportunitate de a îmbunătăți locurile de muncă și condițiile de muncă.

    Potrivit unui studiu recent al Forumului Economic Mondial, AI este de așteptat să automatizeze 75 de milioane de locuri de muncă la nivel global până în 2025 și, în schimb, să creeze 133 de milioane de noi locuri de muncă. Această transformare a pieței muncii creează atât provocări, cât și oportunități atât pentru lucrători, cât și pentru angajatori.

    Chiar și domeniul pariurilor sportive este legat de inteligența artificială. Multe case de pariuri s-au mutat în mediul online și aici au creat servicii de asistență smart și rapide. În plus, pasionații aleg să utilizeze pariuri Paypal România și multe alte funcții inovative și moderne.

    Avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale

    Pe deoparte, tehnologia AI poate automatiza sarcinile de rutină, permițând lucrătorilor să se concentreze pe o muncă mai complexă, creativă și plină de satisfacții. De exemplu, reprezentanții serviciului pentru clienți pot folosi instrumente AI pentru a automatiza interacțiunile de rutină cu clienții, eliberându-i să se ocupe de probleme mai complexe ale clienților. Iată câteva dintre beneficiile inteligenței artificiale:

    • face față situațiilor complexe fără erori: un exemplu în acest sens sunt mașinile cu conducere autonomă care reușesc să evite accidentele din cauza neatenției, somnolenței sau distragerii atenției
    • face acele meserii pe care omul le consideră plictisitoare pentru că sunt repetitive, mai ales în domeniul industrial și de producție, rezultând un ajutor valabil și evitând greșelile, un bun exemplu este și Chat GPT;
    • ajută în domeniul cercetării de la asistența medicală la alții, deoarece este capabil să analizeze cantități mai rapide și mai mari de date. Acest lucru ar putea permite medicinei să facă progrese așteptate de ani de zile în tratamentul multor boli.

    Pe de altă parte, AI ar putea înlocui lucrătorii din anumite industrii, cum ar fi producția, unde mașinile pot îndeplini sarcini mai eficient și mai precis decât oamenii. În astfel de cazuri, lucrătorii vor trebui recalificați și recalificați pentru noi locuri de muncă care necesită competențe diferite. Acestea fiind spuse, iată o listă cu cele mai importante dezavantaje:

    • AI are un cost ridicat
    • Inteligența artificială va reduce oportunitățile de angajare
    • Inteligența artificială va fi însărcinată să ia propriile decizii
    • AI nu are creativitatea
    • AI poate lipsi de îmbunătățiri

    Care sunt sectoarele de activitate amenințate de inteligența artificială?

    Inteligența artificială (AI) este o revoluție industrială care amenință mai multe sectoare de activitate și în principal locurile de muncă cu sarcini repetitive. Următoarele sectoare sunt principalele afectate de această revoluție AI:  

    • Agricultura – Ca în toate sectoarele, inteligența artificială (IA) afectează și producția de lucrători din sectoarele de producție și agricultură;
    • Comercial – Industria de tranzacționare a fost mult timp controlată de comercianți înainte de apariția software-ului. De la apariția inteligenței artificiale în acest sector, mai multe poziții de comerciant au fost eliminate;
    • Domeniul dreptului – De-a lungul timpului, au fost create mai multe programe software dezvoltate de inteligența artificială pentru a ajuta avocații și magistrații în îndeplinirea atribuțiilor lor;
    • Economie și Finanțe – Deși a permis băncilor să își îmbunătățească calitatea serviciilor de consiliere financiară, inteligența artificială de luare a deciziilor cu ușurință a afectat în mod semnificativ sectorul financiar. AI a transformat profund sectorul financiar, ducând la eliminarea multor locuri de muncă. Software-ul de procesare a datelor oferă analize în jurul informațiilor despre clienți în timp real.
    • Sănătate – Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc inteligența artificială (AI) pentru a-și gestiona practicile și pentru a-și monitoriza mai bine pacienții.

    Concluzie

    Inteligența artificială (IA) schimbă modul în care trăim și lucrăm, iar impactul ei asupra viitorului muncii este subiectul multor dezbateri și speculații. Inteligența artificială se dezvoltă rapid și devine din ce în ce mai integrată în viața noastră de zi cu zi. 

    AI joacă un rol important în transformarea continuă a lumii muncii. Prin automatizarea anumitor sarcini, poate crea locuri de muncă decente în diferite sectoare. În plus, oferă companiilor posibilitatea de a-și eficientiza procesele și de a elibera timp pentru angajați.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: