spot_img
24 C
Târgu Jiu
sâmbătă, iulie 20, 2024
Altele
  AcasăHeadlines1,5 miliarde de lei în plus pentru irigații

  1,5 miliarde de lei în plus pentru irigații

  O veste importantă, atât pentru agricultori, cât și pentru orice român, este suplimentarea bugetului pentru irigații. Anunțul a fost făcut de deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber, care precizează că finanțarea de 1.5 miliarde lei vine pentru a completa sumele asigurate prin Planul Național Strategic, care nu face față secetei din acest an.
  „Guvernul a aprobat finanțarea de 1,5 miliarde de lei a sistemului de irigații. Este una dintre promisiunile îndeplinire de PSD, de a repune România pe harta agricolă a Europei.
  Banii vor fi folosiți pentru:
  – Creșterea suprafeței irigabile de la 1,8 la 2,6 milioane de hectare;
  – Includerea în program a intervențiilor pentru desecare și drenaj;
  – Creșterea cu 25% a numărului de beneficiari ai acestui program;
  Cele 1,5 miliarde de lei se adaugă în Planul Național Strategic, prin care s-au alocat 500 de milioane de euro acestui proiect.” a precizat deputatul Mihai Weber.
  Seceta în Europa
  Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a publicat, la 18 iulie, raportul său intitulat „Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei, anunță http://romania.representation.ec.europa.eu/.
  Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor.
  Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația, pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele.” Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi.
  Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația.
  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!