spot_img
12 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 4, 2023
Altele
  AcasăSocialSe pun bazele primei cooperative agricole a legumicultorilor gorjeni

  Se pun bazele primei cooperative agricole a legumicultorilor gorjeni

  Legumicultorii din Gorj pun bazele primei cooperative agricole din județ. Mai mulți producători agricoli s-au hotărât să accepte propunerea autorităților și să se asocieze pentru a învinge lupta cu importul. Deși Gorjul se bucură de producători locali, în piețe se vând, în special, produse aduse din import pentru că județul nu dispune de spații frigorifice care să asigure marfa pe termen lung. Prin această formă de asociere se pot obține fonduri care să vină în sprijinul agricultorilor gorjeni.

  Primele discuții în acest sens au avut deja loc. Potrivit oficialilor se fac pași pentru înregistrarea Cooperativei.

  “La inițiativă a unui grup de tineri fermieri, beneficiari ai Programului “Tomata”, am purtat discuții preliminare pentru a încerca, și la nivelul județului Gorj, să realizăm o cooperativă a legumicultorilor. Este momentul în care tinerii fermieri și-au dat seama că este absolut nevoie de astfel de cooperative atât pentru creșterea profitului pe care îl au, cât și pentru posibilitate mult mai bună de a își vinde marfa în cadrul marilor lanțuri de magazine.  Suntem la nivelul în care căutăm un nume pentru cooperativă și căutăm să realizăm toate documentele preliminare necesare pentru a fi înregistrată legal”, a declarat directorul adjunct al DADR Gorj, Alin Petrică.

  Scutiri de impozite

  Asocierea vine la pachet cu mai multe beneficii pentru membrii cooperativei.  “Pot să vă spun că în momentul de față, prin măsurile finanțate prin PNDR (Planul Național de Dezvoltare Rurală) cooperativele beneficiază de până la 90% cofinanțare. Încă un plus pe care l-am discutat și pe care l-au înțeles cei care vor realiza o astfel de cooperativă.  Deci, sunt banii mult mai mulți atrași, avem nevoie de depozite frigorifice la nivelul județului Gorj, de mașini care să poată să preia marfa, pentru că la noi legumicultorii au fermele în diferite zone ale județului și e nevoie și de mașini. Sunt o serie de elemente la care adăugăm ceea ce Legea 566 ne permite, adică, să realizăm niște elemente definitorii în ceea ce privește începutul cooperativei, în special scutiri de impozite”, a mai transmis oficialul DADR Gorj.

  Tone de marfă aruncată

  Legumicultorii sunt încântați de propunerea făcută. Oamenii spun că uneori muncesc degeaba deoarece cererea de pe piață este mai mică decât ceea ce produc ei. “Este de muncă în agricultură. Sperăm ca prin această asociere să putem să ne facem loc spre marile magazine. Eu, de obicei, vând la piață. Din păcate costurile nu sunt de fiecare dată recuperate. Anul trecut am aruncat 6-7 tone de ardei kapia deoarece s-a stricat. Noi producem marfă perisabilă care înseamnă și pierderi”, a transmis Marius Grofu din comuna Peștișani.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: