spot_img
30.1 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 28, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesTRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII: De Rusalii, călușarii vindecă oamenii „pociți” de Iele

    TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII: De Rusalii, călușarii vindecă oamenii „pociți” de Iele

    Rusaliile, sărbătoare de prestigiu aproape egală cu Paștele și Crăciunul, aduce tradiții populare și credințe fascinante. Rusaliile, sau Ielele, Zânele misterioase, sunt spirite feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor, și sunt cunoscute sub diverse nume precum Șoimanele, Frumoasele sau Fetele Câmpului. Aceste zâne sunt descrise ca fecioare în alb, care se adună în grupuri de trei, cinci, șapte sau nouă și locuiesc în codrii întunecați, pe câmpii sau în ape mari și „pălesc” cu boli, sau „pocesc” pe cei care le văd. Potrivit tradiției populare, cei care sunt loviți de Iele pot fi vindecați doar prin ritualul numit „Călușul”, care se face chiar în ziua de Rusalii, obiceiul fiind păstrat în unele sate ale Olteniei până în ziua de azi.

    Puterea și pericolul Ielelor Ielele sunt considerate spirite rebele ale morților, care, după ce au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se întoarcă în morminte. Ele sunt vizibile doar vara și apar pe timp de noapte, plutind prin aer, pe lângă fântâni sau pomi. Se spune că oamenii care le văd sau le aud sunt pedepsiți dacă interacționează cu ele, putând fi ridicați în vârtejuri sau sluțiți. Diverse afecțiuni precum reumatismul sau maladiile neuropsihice erau adesea atribuite ielelor în credința populară.

    Tradiții și obiceiuri de Rusalii De Rusalii, se credea că este periculos să urci pe dealuri sau să lucrezi, căci ielele te pot pocni sau înnebuni. Pentru a se proteja, oamenii purtau usturoi și pelin la brâu sau la ureche. Jocul Călușarilor, un dans ritualic, simboliza lupta cu ielele, acestea fiind vizibile doar pentru călușari.

    Călușarii de la Fârtățești

    O importantă dovadă a respectului pentru trecut, la Fârtățeștii de Vâlcea, este păstrarea unui ritual străvechi, specific zonei de la nord și sud de Dunăre, care, însă, se păstrează sporadic în forma lui originală, în multe zone devenind doar un act artistic plin de măiestrie. Este vorba despre ritualul numit „Călușul”, care, la Fârtățești, continuă să fie practicat, așa cum se făcea odată. Înscris în Patrimonul UNESCO, dansul călușarilor este un ritual de alungare a „Ielelor”, „Șoimanelor” sau strigoilor din gospodăriile sătenilor și pentru a-i proteja de boli sau de alte rele. Mai mult, există credința că cei bolnavi, „Pociți de Iele”, sau „Luați de Căluși”,  vor fi vindecați, dacă vor sări peste ei călușarii, în timpul ritualului. Acesta se desfășoară în ziua de Rusalii, călușarii, însoțiți de lăutari, mergând din casă-n casă, să alunge răul.

    Aspecte religioase ale Rusaliilor Rusaliile comemorează Pogorârea Sfântului Duh, la 50 de zile după Paști. În această zi, în biserici sunt binecuvântate ramuri de tei și nuc, simbolizând limbile de foc ce s-au pogorât peste apostoli. Slujba specială „Vecernia plecării genunchilor” este marcată de îngenuncherea credincioșilor și citirea de rugăciuni pentru binecuvântarea ramurilor verzi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!