spot_img
19.9 C
Târgu Jiu
marți, octombrie 1, 2024
Altele
    AcasăEvenimentSistemul de monitorizare electronică, implementat. Cum va ajuta victimele violenței domestice!

    Sistemul de monitorizare electronică, implementat. Cum va ajuta victimele violenței domestice!

    Județul Gorj va intra, începând de azi, 1 octombrie 2024, în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal. Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

    La nivelul județului Gorj, în primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au emis aproape 9.000 de ordine de protecție provizorii, peste 3.600 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la mai mult de 87.000 de cazuri de violență domestică, dintre care 42.000 în mediul urban și 45.000 în mediul rural.
    Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 551 la 598 de fapte) și amenințare (de la 206 la 255 de fapte) .
    Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

    Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 56,8 % (1.052 de fapte) și ,,amenințarea” – 24,23% (598 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 81,1% din total. După locul comiterii, 385 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 667 în mediul rural, 916 la domiciliu și 136 în spațiul public.
    Totodată, în primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o creștere atât a numărului autorilor (1.076) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (1.118).
    În primele 8 luni ale anului 2024 au fost emise de către instanțele judecătorești 174 ordine de protecție (cu 17 mai multe față de perioada similară a anului 2023), 96 dintre acestea fiind provenite din ordine de protecție provizorii. În perioada analizată, la nivelul judeţului Gorj, au fost emise 288 ordine de protecție provizorii (cu 10 ordine de protecție provizorii mai puține față de aceeași perioadă a anului 2023), toate fiind emise la solicitarea victimelor, din care 96 au fost transformate în ordine de protecție.

    Din totalul de 288 ordine de protecție provizorii emise, 267 au fost confirmate de unitățile de parchet și în 21 cazuri s-a dispus încetarea măsurilor.

    Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu au fost sesizate 16 infracțiuni, cu 6 mai puține față de perioada similară a anului 2023. În ceea ce privește nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 46 infracțiuni, cu 3 infracțiuni mai puține față de perioada similară a anului 2023.

    Pentru 29 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 16 de rețineri, 8 arestări preventive, 2 arestări la domiciliu și 3 măsuri de control judiciar, transmite IPJ Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!