spot_img
28.6 C
Târgu Jiu
duminică, iulie 21, 2024
Altele
  AcasăCulturaProiectul pentru restaurarea operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu, anulat

  Proiectul pentru restaurarea operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu, anulat

  Procedura de atribuire a proiectului de restaurare a operelor lui Brâncuși din Târgu Jiu a fost anulată. Licitația este organizată de către Institutul Național al Patrimoniului (INP), care a alocat suma de 360.000 de lei pentru elaborarea documentației proiectului tehnic – proiect fază unică pentru conservare restaurare componente artistice ale Ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

  „Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului. Conform Legii nr. 98 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare, art. 212, alin (1), lit. c) „Autoritatea contractantă are obligaţia de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică/acordului-cadru în următoarele cazuri: c) dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului”, este motivul anulării licitației.

  Operele lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu vor fi scanate 3 D, pentru întocmirea unui proiect de restaurare.

  Expertiză biologică

  Cel mai probabil, licitația va fi reluată. „Se va avea în vedere utilizarea mijloacelor tehnologice de mare precizie cu identificarea condițiilor de conservare a componentelor artistice, determinarea umidității suprafețelor cu identificarea suprafețelor ce prezintă umiditatea în exces (măsurătorile se vor nota pe releveu) și măsurilor de intervenție. Realizarea releveului se va face prin metode clasice și avansate de relevare (scanare laser 3D, cu realizarea norului de puncte și a pieselor desenate prelucrate, piese 2D convenționale și piese 3D)”, a transmis INP.

  Va fi nevoie și de efectuarea unei expertize biologice pentru toate tipurile de materiale, cu analiza efectelor umidității. Expertiza biologică va urmări identificarea stării actuale de conservare și va cerceta cauzele și evoluția degradărilor determinate de factorii biologici. Propunerile de intervenție cuprinse în proiect vor consta în: măsuri de eradicare și prevenție; măsuri și restricții de intervenție pe elementele decorative; recomandări de rețete; soluții pentru oprirea activității biodeteriogenilor; restaurarea suprafețelor degradate; măsuri de aplicare și depozitare a soluțiilor în timpul șantierului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  Iliuși Antonie on Gorj: Se renumără voturile
  error: Content is protected !!