spot_img
18.2 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 27, 2024
Altele
    AcasăCulturaSchimbarea la Față - Semnificații și Tradiții

    Schimbarea la Față – Semnificații și Tradiții

    În fiecare an, pe 6 august, comunitatea creștină celebrează evenimentul însemnat al Schimbării la Față a lui Iisus Hristos, momentul în care apostolii Săi, Petru, Iacov și Ioan, aflați pe Muntele Tabor, au avut parte de o revelație divină. Prin această experiență, ei au înțeles că Iisus nu era doar un prooroc, ci Fiul lui Dumnezeu.

    În timpul rugăciunii, apostolii, care erau moleșiți de somn, au tresărit, având o priveliște extraordinară: chipul Mântuitorului s-a schimbat, luminozitatea feței Sale era ca a soarelui, iar hainele Sale au devenit albe ca zăpada. Atunci au apărut și proorocii Moise și Ilie, cu care Iisus a început să vorbească despre răstignirea care va urma.

    Obrejenie/credințe populare

    Această solemnitate mai este cunoscută și sub denumirea de Obrejenia sau Probejenia, termeni care semnifică transformare sau schimbare. În greacă, sărbătoarea este numită Metamorphosis (transfigurarea). Schimbarea la Față este sărbătorită în cadrul Postului Sfintei Marii, iar în această zi se permite consumul de pește, în semn de bucurie. Totodată, această dată semnificativă marchează trecerea către toamnă și vine cu o serie de credințe populare:

    • Nu se mai face scăldatul în ape curgătoare și nici spălarea rufelor în râuri.
    • Animalele evită scăldatul după această dată.
    • Conform credințelor, cei care nu respectă această sărbătoare se expun să fie uscați, gălbejiți, precum florile care se ofilesc.
    • Spălatul hainelor în această zi este asociat cu păduchi și ploșnițe.
    • Se spune că fetelor care se spală pe cap în această zi nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba, de la această dată.
    • Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
    • În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul; De asemenea, în această zi este bine să te împaci cu cine ești certat.
    • De acum înainte, este considerat nesănătos să dormi în aer liber.

    Se crede că, dacă ne rugăm în această zi, putem scăpa de anumite patimi și că femeile însărcinate care respectă această sărbătoare vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși. Totodată, este momentul potrivit pentru a pomeni pe cei trecuți în neființă și pentru a face fapte bune în amintirea lor. Se mai spune că starea vremii în Ziua Schimbării la Față a lui Hristos poate prezice caracteristicile toamnei: o zi însorită și plăcută anunță o toamnă roditoare, în timp ce ploaia sugerează o toamnă mohorâtă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: