spot_img
18.4 C
Târgu Jiu
sâmbătă, septembrie 28, 2024
Altele
    AcasăCulturaZiua Universală a Iei, marcată la Târgu Jiu

    Ziua Universală a Iei, marcată la Târgu Jiu

    Ziua Universală a Iei va fi marcată luni, 24 iunie, în municipiul Târgu Jiu, atât la  Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”, cât și la amfiteatrul din centrul pietonal.

    Sărbătoarea este un prilej de a celebra ia românească, o piesă vestimentară tradițională cu o bogată istorie și o frumusețe aparte, considerată simbolul identității și al creativității spațiului românesc.

    La ora 9,00. la Muzeul Național ”Constantin Brâncuși” va avea loc concursul „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ – Identități gorjenești”, ediția a II-a, care va avea trei secțiuni:

    1. Cea mai reprezentativă ie/cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc (zona centrală a județului, precum și din zonele de interferență ale județului);
    2. Cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești;
    3. Reproducere/ recuperare modele, motive și tehnici străvechi. Se vor evalua cămășile gorjenești lucrate/cusute de curând, respectând sursele/modelul din albumele de cusături populare. Se va menționa titlul albumului, autorul, editura și anul apariției sau colecția muzeală.

    Spectacol de muzică populară

    Ziua Universală a Iei se va încheia cu spectacol folcloric pregătit cu entuziasm de către cursanții Școlii Populare de Arte Târgu Jiu, care va avea loc la amfiteatrul din centrul orașului. Măriile Gorjului, Virtuozii Gorjului, Păstorașii sau Lăstăreii Gorjului sunt doar câteva dintre grupurile care vor aduce buna dispoziție. Nu vor lipsi nici dansurile populare din mai multe zone etnografice ale județului Gorj: Polovragi, Drăgotești, Stoina, Logrești, Căpreni, Hurezani, Runcu, Bălești, Văgiulești, Samarinești și Bolboși.

    „Invităm toți participanți să îmbrace ia românească și să se alăture acestei sărbători a portului nostru național!“, au transmis reprezentanții Școlii Populare de Arte Târgu Jiu.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!