Producția de energie electrică se menține la un nivel scăzut, la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Cu toate acestea, temperaturile au ajuns să fie negative în timpul nopții. Așadar, teoretic, ar fi nevoie de toate capacitățile disponibile pentru producția de curent electric. Nu se întâmplă acest lucru, iar una din companiile afectate este Complexul Energetic Oltenia. Aici producția abia se apropie de 600 de MW. Este echivalentul a numai două-trei grupuri energetice fără încărcare la maximum. Unul dintre motivele pentru care anumiți producători au producția redusă este legat de faptul că este o perioadă favorabilă centralelor eoliene.
Vântul suflă cu putere și ajută parcurile eoliene. Este și motivul pentru care în anumite intervale orare energia eoliană este pe prima poziție în clasamentul național al producătorilor de energie electrică. Un alt motiv este că multe companii energetice încă lucrează la constituirea stocurilor de combustibil pentru sezonul rece. Se încearcă astfel conservarea combustibilului din depozite. De altfel, și Complexul Energetic Oltenia are la nivelul termocentralelor și al carierelor miniere mai puțin cărbune decât anul trecut.
Cu toate că producția de energie este relativ scăzută la nivelul termocentralelor pe bază de cărbune, prețurile pe piața zilei următoare rămân în continuare la un nivel ridicat. Astfel, producția mai mică de curent electrică este compensată cu încasările mai mari. În momentul de față, termocentralele pe bază de cărbune se află pe ultimele locuri în clasamentul național al producătorilor de curent electric, cu un procent de 10% – 13%. Hidroelectrica, Nuclearelectrica și centralele pe gaze naturale reprezintă constantele din Sistemul Energetic Național, în timp ce eolienele și parcurile fotovoltaice sunt variabilele. Complexul Energetic Oltenia intră mai mult la nivel de avarie în SEN, comparativ cu situație de acum 5 ani.