spot_img
21.7 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 29, 2024
Altele
    AcasăCulturaSabia lui Tudor Vladimirescu, expusă la Muzeul Județean de Istorie

    Sabia lui Tudor Vladimirescu, expusă la Muzeul Județean de Istorie

    Sabia lui Tudor Vladimirescu va fi expusă, în perioada 28 septembrie-22 octombrie, la Muzeul Județean Alexandru Ștefulescu din Târgu Jiu. În cadrul expoziție se vor expune: Sabia lui Tudor Vladimirescu, Proclamația de la Padeș (originală) și Tabloul original lui Teodor Amann care îl întruchipează pe marele revoluționar.

    Evenimentul este organizat de Rotary Club Târgu Jiu și Asociația Democrație Educație Respect (ADER).

    Istoria Sabiei lui Tudor Vladimirescu

    Sabia lui Tudor Vladimirescu a mai fost adusă la Târgu Jiu în anul 2016. Sabia se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind clasat în categoria tezaur a patrimoniului cultural naţional mobil.

    „Realizată într-un atelier oriental, sabia este de tip shamshir. Are lama curbată, cu un tăiş şi muchie netăioasă. Garda are extremităţile braţelor lăţite, în formă de frunze cu nervuri. Mânerul, îmbrăcat în piele presată, are capul curbat, iar plăselele din lemn sunt ţintuite cu nituri acoperite cu ornamente filigranate. Teaca, din lemn, are ambele feţe acoperite cu plăci argintate, bogat ornamentate şi este prevăzută cu un şnur de culoare roşie“, explică istoricul Cristina Verzea.

    Pe o parte a lamei este o inscripţie în turcă, indescifrabilă, iar în medalion este menţionat anul Hegirei (calendarul islamic), 1175. Pe cealaltă parte a lamei, cu litere chirilice aurite şi împletite cu flori a fost gravat numele „T. Vladim“, inscripţia fiind adăugată ulterior anului în care a fost realizată. Conform istoricilor, arma de factură orientală a fost datată 1765. Sabia a fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către de ţarul Alexandru I (fiul ţarului Pavel I şi al Sophie Dorothea de Württemberg), pentru implicarea, între 1801 şi 1812, în Războiul Ruso-Turc, când a avut gradul de locotenent.

    Sabia lui Tudor Vladimirescu a fost oferită statului român, în luna mai a anului 1880, de C. A. Rosetti, ministru al Cultelor în primele guverne de după venirea în ţară a principelui Carol de Hohenzollern, pentru a fi depusă la Muzeul Național, prima instituție muzeală din Țara Românească, înființată în noiembrie 1834 cu sprijinul banului Mihalache Ghica fost „vornical treburilor dinlăuntru” și frate al domnitorilor Grigore Dimitrie Ghica şi Alexandru Ghica.

    Potrivit istoricilor, Rosetti deţine sabia de la poetul Iancu Văcărescu, un cunoscut simpatizant al Revoluţiei de la 1821, care o primise de la un grămătic din cancelaria lui Tudor Vladimirescu, care la rândul său o avea de la un căpitan grec, Iordache Olimpiotul, cel care l-a învinuit pe Tudor de „legături ascunse cu turcii“, l-a ridicat pe conducătorul român din tabăra de la Goleşti şi l-a predat lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, fiul fostului domnitor fanariot Constantin.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!