spot_img
21.5 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 22, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesSănătatea mintală a gorjenilor, afectată de pandemie

  Sănătatea mintală a gorjenilor, afectată de pandemie

  Sănătatea mintală a copiilor, adolescenților, dar şi al părinţilor este afectată de pandemia de COVID-19, ca urmare dificultăților pe care le întâmpină în privința adaptării la un nou stil de viaţă.

  Mădălina Stanca, de la Cabinetul de Psihologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, susține că pandemia COVID-19 a creat reacţii psihologice la nivelul întregii populaţii. „A determinat schimbări la nivelul comportamentului şi a stilului de viaţă, persistând teama de necunoscut, neprevăzut, limitarea, izolarea, anxietatea, tristeţea, deprimarea”.

  Au crescut manifestările de tip anxios

  Potrivit psihologului, în această perioadă,  s-a înregistrat o creştere a manifestărilor de tip anxios, cum ar scăderea pragului de toleranţă la frustrare şi stres, nelinişte fără motiv, scăderea interesului pentru activităţi uzuale prin obişnuinţa creată de conectarea la laptop, telefon, tabletă în timpul orelor online, dar şi după terminarea lor. „Este ştiut faptul că micuţii învaţă mult unii de la alţii sau de la adulţi (imitaţie), iar şcoala şi grădiniţa au un rol important în iniţierea socializării, crearea experienţei de grup. Am întâlnit copii care nu se pot plia modelului de predare online şi resimt nesiguranţă, neîncredere în forţele proprii, sentimentul de anxietate de expunere generat de lipsa controlului propriei imagini în mediul online. Feedback-ul înţelegerii lecţiei este şubrezit şi nu este întâmplător că au pierdut plăcerea de a învăţa şi că au descoperit elemente compensatorii sau tertipuri de a se sustrage de la participarea activă la ore. Mediile de informare i-au sedus cu stimuli rapizi şi gata preparaţi, copiii devenind iubitori de «fastfood emoţional». Acest bombardament de stimuli acţionează la nivel subconştient, copiii şi tinerii ajungând să nu mai găsească plăcere în micii stimuli ai rutinei zilnice, generând nemulţumire, deprimare, lipsa bucuriei, dezvoltarea de obsesii, panică, fobii şi alte tulburări anxioase”, a afirmat psihologul Mădălina Stanca.

  Trăirile părinților, înmagazinate de copii

  Copiii, spune psihologul Mădălina Stanca, înmagazinează aceste trăiri ale părinţilor şi sunt afectaţi din punct de vedere psihologic. La cabinetul psihologului se prezintă părinţi care acuză diferite stări, de la oboseala continuă, stări anxioase, irascibilitate crescută şi până la deprimare, sentimentul de a fi copleşiţi. „Este important ca noi, părinţii, să avem grijă nu numai la ce vorbim cu ai noştri copii, ci şi la ceea ce vede copilul la noi. Şi cum putem face aceasta? Prin propria igienizare psihică, prin autocunoaştere, autoreglare, autoînţelegere, ventilare emoţională. Trăim un trend al plasării propriilor neînţelegeri în perioada copilăriei noastre, însă ar trebui să iniţiem o schimbare prin modul cum creăm copilăria copiilor noştri. Trebuie să construim bucurie în teatrul minţii lor şi nu insecuritate şi nelinişte, să le dezvoltăm capacitatea de a fi liberi, încrezători, securizaţi că pot depăşi orice conflict, să îi învăţăm să îşi acceseze emoţia prin comunicare sinceră şi asertivă în timp util. Ce pot face eu ca să fii fericit? Cum putem găsi o soluţie la ceea ce ţi se întâmplă?”, a mai spus psihologul Mădălina Stanca.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: