spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicEliminarea cărbunelui din SEN. “Nu cred ar putea să-și asume cineva și...

    Eliminarea cărbunelui din SEN. “Nu cred ar putea să-și asume cineva și să miroase a sabotaj al economiei naționale”

    Oficialii Complexului Energetic Oltenia așteaptă să vadă noul studiu de adecvanță al Transelectrica, document care ar trebui să arate că sistemul energetic național încă are nevoie de energia pe cărbune.

    Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ar avea nevoie de un nou studiu de adecvanță pe care ar trebui să-l realizeze Transelectricak, pentru a merge la Bruxelles în vederea renegocierii planului de închidere a capacităților pe cărbune. Studiul respectiv nu a fost încă finalizat, portivit managerului Complexului Energetic Oltenia, Dan Plaveti. Fostul membru al directoratului CEO, social democratul Gabriel Giorgi, este convins că România nu va putea renunța la energia produsă pe bază de cărbune până în 2026, așa cum arată planul de restructurare a CE Oltenia, dar și un document elaborat de Transelectrica, conform căruia energia produsă pe bază de cărbune va fi înlocuită în totalitate, în 2026.

    “ Cunoaștem ce prevedea planul de adecvanță al Transelectrica în care se spune că fără energia pe bază de cărbune nu se poate. Așteptăm finalizarea actualului plan de adecvanță. Sunt convins că și acest plan de adecvanță va spune la fel. Deci, până nu punem ceva în loc nu putem să renunțăm la energia pe bază de cărbune. Din punctul meu de vedere, este imperios necesar să se meargă la Bruxelles să se renegocieze planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pentru că vedem că sistemul energetic național nu poate să funcționeze fără aportul energiei pe bază de cărbune”, afirmă Gabriel Giorgi.

    „Am fost la o câtime să stăm cu lumânarea”

    Gabriel Giorgi nu crede că România își permite să renunțe la energia pe cărbune, în condițiile în care, în această vară, pe fondul caniculei prelungite, am fost la un pas de a intra în blackout. “Mai mult decât atât, noi vorbim de noul plan de adecvanță, dar problema care se pune este că, în momentul în care s-a făcut planul de restructurare, nu s-a ținut cont de planul de adecvanță care era la momentul respectiv, în care se spunea foarte clar: nu se poate funcționa fără aportul energiei pe bază de cărbune. Deci, în momentul în care s-a făcut planul de restructurare a Complexului Oltenia trebuia să se țină cont de evidențele de la vremea respectivă. Nu cred că, după toate întâmplările astea din iarnă și vară, când am fost la o câtime să stăm cu lumânarea, cineva poate să treacă într-un plan că se poate închide așa cărbunele. Nu cred că există așa iresposanbili. Nu cred ar putea să-și asume cineva și să miroase a sabotaj al economiei naționale”, a mai spus directorul Medserv Min.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!