Șefii Complexului Energetic Oltenia, care au încercat să prezinte catastrofa de la Pinoasa, drept un fenomen pe care l-au depistat și au luat măsurile de siguranță, sunt umiliți de angajați și foști salariați, cu zeci de ani de experiență în domeniul minier. Pe rețelele de socializare și chiar în comentariile la comunicatul transmis de companie, în ziua accidentului, angajații demontează afirmațiile conducerii și explică, argumentat, unde s-a greșit.
La câteva ore de la apariția în spațiul public a imaginilor cu utilajele înghițite de pământ, reprezentanții companiei au transmis că acestea erau oprite de două săptămâni și retrase.
În replică, oamenii care au lucrat o viață cu tehnologiile miniere, explică gafele făcute de șefi, care au dus la dezastrul din weekend și atrag atenția că aceeași problemă este în toate carierele CEO, iar scena se poate repeta și în alte subunități.
”Utilajele se retrag în zone sigure, nu în zone cu risc. Ceea ce ați făcut voi e amatorism de ultima speță. Să se ceară comisie de specialiști de la Petroșani, adevărați specialiști, nu promovați politic și toți veți fi condamnați pentru nerespectarea minimelor norme de tehnică a securității”, transmite unul dintre salariații companiei.
”S-a alergat după cărbune”
Majoritatea celor care lucrează în minerit sau au muncit în carierele Complexului Oltenia au aceeași opinie: șefii nu mai țin cont de norme și impun să se excaveze pentru scoaterea cărbunelui, deși săpăturile trebuie să se facă după reguli, în caz contrar devenind un pericol, ceea ce s-a și întâmplat, sâmbătă, la Pinoasa. ”Nu se respectă unghiul general de taluz al carierei, adică decalajul între treptele de lucru. S-a alergat după carbune fără sa se excaveze și treptele superioare. La risc. O să mai urmeze așa catastrofe, dacă continuă în condițiile acestea! Bine ca am prins timpuri mai bune și am ieșit la pensie! Oricum vor sa închidă tot!”, este concluzia unui fost salariat, ieșit din câmpul muncii.
”Acel excavator cazut putea fi salvat, dar nu a avut nimeni capacitatea sa o facăa. Excavatoarele suportă o înclinare, dar nu una laterală ca in acel caz. Daca faceau pe dracu in patru si faceau rotire cu lestul spre deal si nu-l lăsau înclinat lateral, acel excavator fucționa si azi”.