spot_img
14.1 C
Târgu Jiu
miercuri, octombrie 9, 2024
Altele
    AcasăEconomicPreședintele Directoratului CEO: „Așa cum sună legea acum, nu se poate aplica“

    Președintele Directoratului CEO: „Așa cum sună legea acum, nu se poate aplica“

    Daniel Burlan, președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia (CEO), consideră că legea aprobată de Camera Deputaților privind reducerea vârstei de pensionare pentru anumite categorii de salariați nu poate fi aplicată în forma actuală: „Din punctul meu de vedere, așa cum sună legea acum, nu se poate aplica. Așteptăm să fie elaborate normele de aplicare. Nu sunt identificate bine categoriile de personal care sunt beneficiarele acestei legi. Cum vor beneficia de această lege, care va fi cuantumul pensiei, să se stabilească dacă contribuțiile plătite până acum pentru condiții normale, pentru condiții deosebite pot fi considerate contribuții în condiții speciale așa cum este enunțul legii“.

    Acesta a precizat că activitatea CEO va fi afectată de legea privind reducerea  vârstei de pensionare: „Dacă vor apărea normele și ar intra acele categorii de personal direct productive cum spune legea ar fi afectată activitatea Complexului Energetic Oltenia, redimensionată activitatea. Ne vom păstra producția de energie la actualul nivel, doar că nu mai putem asigura personal în toate subunitățile.

    Vom concentra toate activitățile pe acele termocentrale care sunt mai rentabile. Ne vom concentra activitatea în acele cariere care au raporturi de descopertă mai mici și costuri mai mici“.

    716 decizii de disponibilizare

    Peste 700 de mineri vor fi disponibilizați de la 1 iulie. Aceștia primesc în prima etapă plăți compensatorii, după care vor putea să beneficieze și de venit de completare.

    „Primii mineri vor pleca la 1 iulie. Au fost emise 716 decizii. Conform actului adițional la Contractul Colectiv de muncă vor beneficia de acele plăți compensatorii stabilite prin actul adițional nr. 4. Vor primi între 1 și 11 plăți compensatorii. Salariații care vor fi disponibilizați de la data de 1 iulie vor beneficia de acele plăți compensatorii date de către societate. Dacă apare Ordonanța de Urgență privind venitul de completare urmată de Hotărârea de Guvern în care se prevede numărul de personal care beneficiază în anul 2021 de venit de completare și există o normă tranzitorie prin care aplicabilitatea acestei ordonanțe de urgență este și pentru personalul care a fost disponibilizat anterior apariției hotărârii de guvern, probabil că acești salariați care nu au ieșit la pensie până la acea dată la care îndeplinesc condiții de pensionare, iar noi am făcut disponibilizări doar pentru personalul care îndeplinește condiții de pensionare până la data de 30 aprilie 2022, astfel că vor beneficia până atunci de venituri de completare. Venitul de completare înseamnă până la 24 de luni, dar nu avem personal care să se încadreze până la 24 de luni.

    În cazul în care sunt și persoane care nu îndeplinesc condițiile de pensionare la 30 aprilie 2022, acele persoane vor beneficia de acest venit până la data la care îndeplinește condiția de pensionare. Ce înseamnă acest venit de completare: anul I înseamnă ajutor de șomaj plus diferența până la venitul mediu la nivel național, 3.400 de lei, iar în anul II doar acea diferență“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!