Programul „Masă sănătoasă” se derulează, în acest an școlar, în 24 de școli din județul Gorj. Programul a fost extins de la 18 la 24 de unități de învățământ și va fi extins în următorii ani, după cum a precizat Mihai Istrate, șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Masa sănătoasă a avut ca efect creșterea prezenței la ore.
„Au crescut de la 18 la 24. O masă sănătoasă îi prinde bine oricui. Sunt și două unități din Târgu Jiu, una din Rovinari. Este o masă gratis. Este bine și pentru unii părinți, pentru că își iau o grijă cu masa și copiii sunt la școală sigur. Este un interes crescut, pentru ca elevii să vină la școală și acest lucru este benefic pentru copil în primul rând și pentru toată lumea”, conform lui Mihai Istrate, șeful Inspectoratului Școlar Județean Gorj.
Pentru a asigura continuitatea intervenției oferite prin Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, Ministerul Educației a inițiat Programul național „Masă sănătoasă” (PNMS).
Acest program are ca scop promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase printre copiii și tinerii din școlile din România, sprijinind astfel participarea lor la educație. PNMS urmărește să creeze motivația pentru studiu, să mențină echilibrul socio-emoțional și să întărească starea de bine a elevilor, contribuind la reducerea abandonului școlar pe termen lung. Programul realizează aceste obiective prin furnizarea unei mese nutritive și echilibrate în școli.
Programul național „Masă sănătoasă” se adresează preșcolarilor și elevilor prezenți la activitățile didactice, pe perioada cursurilor, conform structurii anului școlar și constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată.